Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ilan Șor a vrut să organizeze proteste în București. 200 de moldoveni urmau să ajungă în București, în prima zi a reuniunii PPE

Oligarhul moldovean Ilan Șor ar fi încercat să organizeze proteste în București în ziua în care președintele Republicii Moldova Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European. Autoritățile de la Chișinău spun că au acționat înainte ca peste 200 de moldoveni, unii vorbitori de rusă, să ajungă în România. 

Procurorii moldoveni au reținut trei suspecți. Asupra unuia au fost găsiți 600 de mii de lei moldovenești, echivalentul a 150 de mii de lei românești.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Republicii Moldova: ”O parte din acești bani urmau să fie folosiți pentru următoarele măsuri (proteste n.r.). Aici remarc, pentru acțiunile care se pregăteau pentru a fi organizate miercuri în București. Peste două sute de oameni erau pregătiți să meargă din Chișinău la București. În colaborare cu instituțiile din București, am reușit să împiedicăm aceste acțiuni.” 

Protestatarii veniți la București nici nu cunoșteau limba română

Potrivit șefului Poliției Republicii Moldova, o parte din protestatarii plătiți nici măcar nu cunoșteau limba română. Sarcina lor era doar să fie cât mai gălăgioși, iar pentru asta erau plătiți cu câteva sute de euro. 

Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Republicii Moldova: ”Pentru un grup 20 – 22 de persoane care urmau să ajungă cu același autocar în București, suma alocată era de zece mii de euro.”

Șeful poliției din Moldova mai spune că protestatarii plătiți veniți de la Chișinău urmau să protesteze în timpul reuniunii PPE, așa cum au încercat și simpatizanții partidului AUR.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Republicii Moldova: ”Cel mai regretabil este faptul că această intenție de organizare a protestelor la acea reuniune (Congresul Partidului Popular European n.r. ) venea și din partea altui partid din România care cumva se consolida cu așa-numiții protestatari de la Chișinău, urmau să se consolideze acolo(în București n.r.). Deci, a fost pe rețelele de socializare și cred că cunoaștem cu toții, partidul AUR planifica aceste acțiuni în București.” 

Potrivit autorităților de la Chișinău, Ilan Șor ar finanța partide politice și proteste cu bani primiți din Rusia. Ilan Șor a fugit din Moldova înainte să fie condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari. El se declară nevinovat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE