Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc: Ucraina ar trebui să aibă curajul ”steagului alb”. Ucraina reacţionează cu indignare după apelul la negocieri

Papa Francisc a declarat într-un interviu că Ucraina, confruntată cu o posibilă înfrângere, ar trebui să aibă curajul de a negocia sfârșitul războiului cu Rusia și să nu îi fie rușine să se așeze la aceeași masă pentru a purta discuții de pace.

Papa a făcut apelul în timpul unui interviu înregistrat luna trecută cu radiodifuzorul elvețian RSI, care a fost publicat parțial sâmbătă.

"Cred că cel mai puternic este cel care privește situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază", a spus Francisc, adăugând că discuțiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaționale.

10/03/2024 , 18:26

Reacția Ucrainei, după apelul Papei Francisc

Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns duminică Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit "despre negocieri de pace cu Hitler", după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de aceasta din urmă.

"Este foarte important să fim clari ! Când vorbim despre al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui celui de-al Doilea Război Mondial", a scris misiunea diplomatică ucraineană pe reţelele de socializare, potrivit agenţiei EFE.

"A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi ? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul", a susţinut ambasada ucraineană.

Ucraina rămâne fermă în privința neangajării directe cu Rusia în negocierile de pace, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat de mai multe ori că inițiativa în negocierile de pace trebuie să aparțină țării care a fost invadată.

Rusia ia avânt pe câmpul de luptă în războiul care a intrat în al treilea an, iar Ucraina nu mai are muniție. Între timp, unii dintre aliații Ucrainei din Occident evocă cu prudență perspectiva trimiterii de trupe.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat sâmbătă că Francisc a preluat termenul de "steag alb" care fusese folosit de intervievator. El a emis o declarație de clarificare după ce comentariile "steagului alb" ale papei au stârnit critici potrivit cărora acesta ar fi luat partea Rusiei în conflict.

De-a lungul războiului, Francisc a încercat să mențină neutralitatea diplomatică tradițională a Vaticanului, dar acest lucru a fost adesea însoțit de o aparentă simpatie față de raționamentul rusesc pentru invadarea Ucrainei, cum ar fi atunci când a remarcat că NATO "latră la ușa Rusiei" cu expansiunea sa spre est.

Francisc a spus în interviul RSI că "sintagma negociere este una curajoasă".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE