Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc vrea să medieze oprirea războiului din Ucraina. Cine este trimisul Vaticanului care va discuta cu Putin și Zelenski

Papa Francisc l-a desemnat pe cardinalul italian Matteo Zuppi pentru a media oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina. Cu experiență substanțial în acțiuni diplomatice, cardinalul Zuppi va fi unicul interlocutor din partea Vaticanului în discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin și cu cel ucrainean Volodimir Zelenski.

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a vorbit vineri despre noua misiune a lui Matteo Zuppi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Da, aceasta este însărcinarea, să se întâlnească cu cei doi şefi de stat", a declarat Parolin.

Cum vrea Vaticanul să încerce oprirea războiului din Ucraina

Cardinalul Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Confederaţiei Episcopale Italiene (CEI), a fost desemnat de Papa Francisc ”să desfăşoare o misiune care să contribuie la reducerea tensiunilor în conflictul din Ucraina, în speranţa, niciodată abandonată de Sfântul Părinte, că aceasta ar putea iniţia procese de pace", a anunțat Vaticanul, potrivit sursei citate.

Moscova a salutat vineri inițiativa Sfântului Scaun, însă a precizat că până în prezent nu are detalii despre un plan de pace al Vaticanului. Mai mult, Kremlinul a dat de înțeles că nici măcar nu au fost iniţiate demersuri pentru o vizită a cardinalului Zuppi la Moscova.

În schimb, Volodimir Zelenski s-a declarat împotriva unei medieri a Vaticanului, după ce a avut pe 13 mai o întrevedere cu Papa Francisc.

Întrebat despre reacția președintelui ucraiean, Pietro Parolin a afirmat că Guvernul de la Kiev ”nu ar fi dispus la o mediere în sensul strict al termenului, dar această misiune nu are ca obiectiv imediat medierea, ci crearea unui climat favorabil avansării către o soluţie paşnică”.

"Orice război se termină cu o negociere", a declarat cardinalul Matteo Zuppi pentru publicaţia Corriere della Sera cardinalul Matteo Zuppi

Înaltul prelat a făcut această afirmație înainte ca Papa Francisc să-i încredinţeze oficial noua misiune.

”Trebuie să menţinem toate canalele deschise, pentru a opri masacrul, altă cale nu există", a subliniat el.

Născut în anul 1955, Matteo Zuppi a mai desfăşurat misiuni de mediere în Mozambic, Burundi şi Guatemala.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE