Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Turcia: Erdogan, susținut de sinistrații cutremurelor. Actualul președinte a învins în 10 din 11 provincii afectate de seisme

Publicat de: Euronews

Sinistrații turci sunt așteptați să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale. Deși toți credeau că în provinciile devastate de cutremure, Recep Tayyip Erdogan va trece printr-un test dur, rezultatele au arătat contrariul.  În primul tur, actualul președinte al Turciei a ieșit favorit în 10 din cele 11 provincii din regiunea afectată de seisme. Susținătorii opoziției sunt dezamăgiți de rezultatele de până acum. 

În Kahramanmaras, provincia cea mai afectată de seismele din februarie, Recep Tayyip Erdogan a obținut peste 70 la sută din voturi în primul tur de scrutin. Actualul președinte le-a promis sinistraților că le va oferi case noi. Erdogan și-a luat angajamentul să construiască într-un an aproape 320 de mii de locuințe. Sinistrații l-au crezut , l-au votat și așteaptă să /și primească locuințele noi. 

”Oamenii se tot plângeau că drumurile sunt închise, că ajutoarele nu au fost livrate. Ei se întrebau de ce au așteptat două-trei zile pentru a primi ajutor. Dar, până la urmă, am fost ajutați. Am fost ajutați din prima zi a cutremurului”, spune un susținător al lui Erdogan.  

”Era iarnă, căile de acces erau blocate. Dar ajutorul a ajuns la noi cu o zi întârziere, dar drumurile erau blocate. Oamenii au făcut ce au putut. Nu ne plângem de cum au acționat cei de la putere, fie binecuvântați. Au încercat să ne ajute pe cât posibil”, precizează un alt cetățean. 

Sunt și oameni care au rămas dezamăgiți de felul în care guvernul a gestionat criza de după cutremure. 

”Am trecut printr-o perioadă extrem de dificilă și autoritățile nu au fost alături de noi. Asta este cea mai mare supărare pe care o avem. Trei zile la rând, oamenii au tot plâns. În mai primul tur al alegerilor, când durerea noastră încă nu a trecut, cei care au votat pentru Erdogan au sărbătorit, au cântat la tobe, ceea ce e greșit, cred eu. Acest lucru a durut”, spune un opozant al lui Erdogan.  

Peste 50 de mii de turci au murit în urma cutremurelor din februarie. Sute de mii de clădiri au fost distruse, iar pagubele se ridică la 34 de miliarde de dolari, echivalentul a patru la sută din produsul intern brut al Turciei din 2021. Pe lângă asta, Turcia se confruntă de câțiva ani cu inflație galopantă și cu devalorizarea monedei naționale. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE