Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia își alege președintele. Principalii contracandidați, Erdogan și Kilicdaroglu, au votat în prima parte a zilei

Milioane de turci au decis astăzi cine va conduce Turcia, important stat-mebru al NATO, în următorii cinci ani. Tradițional prezența la vot a fost una ridicată. Oamenii care și-au exprimat opțiunea de vot au spus că scrutinul este unul foarte importante pentru viitorul țării și așteaptă schimbări pozitive pentru societatea puternic afectată de criza economică.

Principalii concurenți din această cursă electorală, conservatorul Recep Tayyip Erdogan și pro-occidentalul Kemal Kilicdaroglu au votat în prima parte a zilei. Actualul lider turc, care conduce țara de 20 de ani, a venit la secție împreună cu soția sa, iar după vot nu a ratat ocazia să facă o baie de mulțime. Și contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu era așteptat de mai mulți susținători adunați în fața secției de votare, care au l-au aplaudat. 

Turcii sunt plini de speranță

Oamenii spun că sunt plini de speranță și așteaptă ca rezultatul alegerilor să fie acceptat de toate părțile pentru a evita destabilizarea țării. Totodată, ei menționează că acest scrutin este printre cele mai importante din ultimii ani. 

Alegător: „Este important pentru Turcia, este important pentru oameni. Am votat în ultimii 60 de ani. Nu am văzut alegeri mai importante decât acestea.”

Alegător: „Aceste alegeri arată importanța democrației. Voturile noastre vor arăta cum vrem să fim guvernați.”

Alegător: „Este o alegere importantă pentru Turcia. Sperăm să vedem rezultatele în mod calm, fără a ne confrunta cu tulburări”.

Alegător: „Suntem foarte entuziasmați. Nu am putut să dorm toată noaptea. Suntem plini de speranță. Credem că totul va fi foarte bine”.

Este pentru prima dată în ultimi 20 de ani când Recep Erdogan a intrat în cursă cu un ușor dezavantaj față de principalul său contracandidat, potrivit ultimelor sondaje dint Turcia. În cazul în care niciunul dintre candidați nu va obține mai mult de 50% din voturi, cursa prezidențială va fi decisă pe 28 mai la cel de-al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE