Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale Turcia, turul 2: Analiștii spun că în joc este orientarea internațională a țării

În Turcia, turul al doilea al prezidențialelor aduce pe buletinele de vot două viziuni opuse pentru viitorul țării. Electoratul turc merge din nou la urne duminică și are de ales între un mandat din ce în ce mai autoritar și un contracandidat care s-a angajat să restabilească democrația. În Turcia votul este obligatoriu.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, liderul populist care conduce Turcia de 20 de ani, este bine poziționat pentru a câștiga, după ce în primul tur de scrutin din 14 mai nu a reușit să obțină majoritatea necesară. Unii analiști îl văd favorit, deși problemele Turciei sunt multe – o economie în declin, o inflație care aproape a dublat prețurile și urmările cutremurelor devastatoare din februarie.

Serhat Guvenc, profesor la Universitatea Kadir Has: Erdogan trage sforile și susținătorii săi îl urmează. Dar, pe de altă parte, desigur, vreau să spun, vorbim despre un lider carismatic. Vorbim despre o organizație foarte coerentă și vorbim despre o structură de partid care conduce, care gestionează fără probleme alegerile. Pe de altă parte, avem o figură care nu este deloc carismatică (referindu-se la Kemal Kilicdaroglu). Pentru unii, mai ales pentru electoratul tânăr, pentru alegătorii tineri, el nu reprezintă o alegere, pentru că oamenii nu îi înțeleg cu adevărat personalitatea. Nu știm clar ce reprezintă el.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție pro-secular din Turcia și al unei alianțe cu șase partide, descrie turul doi drept un referendum privind direcția țării în NATO și pentru revenirea la democrație și drepturi cetățenești.

Serra Ural, susținătoare a opoziției: Liderul nostru la putere nu face nimic pentru femei. Nu știm ce se va întâmpla cu femeile mâine sau în ziua următoare, care va fi condiția lor în societate. Ca să fiu sincer, Huda-Par (partidul politic islamist kurd din alianța lui Erdogan) ne sperie, în special pe femei. Să nu poți să mergi la serviciu sau să nu mai lucrezi, să nu poți ieși din casă sau să fii în arest la domiciliu. Când te gândești la asta, când te gândești că femeilor le sunt luate libertățile, e înfricoșător, e înspăimântător.

La aproape 70 de ani, Erdogan este deja cel mai longeviv lider al Turciei

El ar putea rămâne la putere până în 2028 dacă va fi reales. Alianța naționalist-islamistă a lui Erdogan și-a păstrat poziția în parlament în alegerile legislative de acum două săptămâni, sporindu-i și mai mult șansele de realegere, deoarece mulți alegători ar putea dori să evite un guvern divizat.

Semihan Fil, susținător al lui Erdogan: În ultimii 15 ani, toată lumea este egală și liberă. Susținătorii CHP au fost liberi până atunci, iar acum și susținătorii AKP sunt liberi, dar ei (susținătorii opoziției) nu pot accepta acest lucru. Aceste 25 de procente (sprijinul de bază al opoziției) se întreabă - de ce nu pot obține ceea ce vreau? Așa ceva nu mai există. Toată lumea este egală și toată lumea are drepturi egale. Am învățat atât de multe în ultimii 15 ani și asta e suficient pentru mine. Mă simt liber și sunt mii de oameni care gândesc ca mine.

Erdogan a obținut 49,5% din voturi în primul tur, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9%. Analiștii consideră că șansele acestuia de a întoarce votul în favoarea sa par a fi slabe, dar ar putea depinde de capacitatea opoziției de a mobiliza alegătorii care nu au votat în primul tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE