Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii lumii, cu ochii pe Turcia. Ursula von der Leyen: Vom urmări turul doi al alegerilor

Liderii occidentali speră într-un deznodământ pozitiv al alegerilor prezidențiale din Turcia, indiferent cine va câștiga cel de-al doilea scrutin. Și asta pentru că Turcia, stat membru NATO, reprezintă un partener extrem de important, dată fiind poziția strategică a țării.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că vestea cea bună este rata mare de participare la vot, un exercițiu democratic esențial. Aproape 89% dintre alegători s-au prezentat la urne.

Comisia Europeană urmărește cu atenție ce se va întâmpla în finala programată pe 28 mai, atunci când va fi decis viitorul președinte al Turciei dintre Recep Tayyip Erdogan și liderul opoziției, Kemal Kâlâcidarolu.

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene: Turcia este un partener important pentru noi. Cred că participarea largă la aceste alegeri reprezintă într-adevăr o veste bună. Este o veste pozitivă, pentru că este un semn foarte clar că poporul turc este angajat să își exercite drepturile democratice la vot și că apreciază instituțiile democratice. Aceasta este marea, marea victorie a zilei de ieri. Acum, alegerile sunt încă deschise. Trebuie să vedem ce va fi în turul al doilea, urmărim foarte atent anunțurile pe acest dosar.

Și președintele SUA, Joe Biden, speră că totul va decurge bine în alegerile prezidențiale din Turcia, indiferent cine va câștiga scrutinul. 

Jurnalist: Partidul de opoziție susține că ar conduce, presa de stat spune că Erdogan este în frunte.

Joe Biden: Sună cunoscut, nu-i așa? (aluzie la refuzul lui Trump de a admite înfrângerea din 2020- n.r). Nu, uite, sper că totul va decurge bine. Cine va câștiga, va câștiga. Sunt destule probleme în acea parte a lumii în acest moment, fără să mai fie nevoie de încă una.

O reacție a venit și din partea Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că speră ca actuala cooperare dintre Rusia și Turcia să fie aprofundată după alegeri.

Dmitri Peskov, Purtător de cuvânt al Kremlinului: Desigur, urmărim cu mare interes și mare atenție știrile care vin în aceste zile din Turcia. Respectăm și vom continua să respectăm alegerea poporului turc, dar, în orice caz, ne așteptăm să continue cooperarea dintre noi, să se aprofundeze și să se extindă.  

Rivalul actualului președinte Erdogan, liderul opoziției turce a acuzat Rusia de amestec în campania electorală.

”Jos mâinile de pe statul turc, dacă vreți să continuăm cooperarea”, a fost mesajul transmis de Kemal Kâlâcidarolu.

El a declarat că rușii sunt în spatele unui deep-fake ce a dus la retragerea din cursă a unui alt candidat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE