Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc condamnă războiul din Ucraina. Suveranul Pontif face o vizită de trei zile în Ungaria

Papa Francisc a condamnat războiul din Ucraina în discursul susținut în prima zi a vizitei sale în Ungaria. Referindu-se la cei responsabili de război, el a vorbit despre ”beligeranță adolescentină”. Suveranul Pontif a fost primit cu toate onorurile de președinta Katalin Novak și de premierul Viktor Orban.

În cei zece ani de când a fost numit Suvern pontif, Papa Francisc nu a vizitat până acum Ungaria, o țară majoritar romano-catolică. Politica guvernului Viktor Orban față de imigranți a fost mereu în contradicție cu poziția sa plină de compasiune pentru toți refugiații.

Totuși, de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, Papa Francisc a mulțumit Ungariei pentru primirea ucrainenilor care au fugit din calea armatei ruse.

Războiul din Ucraina, principala temă a mesajului transmis de Papa Francisc

Războiul din Ucraina a fost și principala temă a mesajului transmis de Papa Francisc în discursul susținut imediat după primirea sa de către președintele Katalin Novak și premierul Viktor Orban. 

Papa Francisc: „Pare că suntem martorii apusului trist al visului de pace, în timp ce soliștii războiului preiau conducerea. Pe plan internațional, se pare chiar că politica servește mai degrabă la stârnirea emoțiilor decât la rezolvarea problemelor, în timp ce maturitatea dobândită după ororile războiului (al doilea Război Mondial n.r.) face loc regresului către un fel de beligeranță adolescentină”.

Papa Francisc a condamnat strategiile care urmăresc interese individuale, puterea și profitul, dar și populismul și naționalismul.

La rândul său, Viktor Orban a transmis că este important că liderul creștinătății este de partea păcii. În ciuda primirii refugiaților, Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina și a acuzat adesea Occidentul în acest conflict. Poziția sa, dar și politica față de imigrație în general au tensionat relațiile cu oficialii de la Bruxelles.

Șeful executivului de la Budapesta a mai fost criticat pentru încălcarea principiilor statului de drept și pentru limitarea drepturilor comunității LGBTQ, țara sa fiind amenințată cu blocarea fondurilor europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE