Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bloomberg: România a anunțat aliații din NATO că intenţionează să-l nominalizeze pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general

Jurnalista Bloomberg Jennifer Jacobs a anunţat, joi, într-un mesaj postat pe reţeaua X, că România şi-a anunţat intenţia de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO.

„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, scrie jurnalista.

Autorităţile de la Bucureşti nu au făcut încă un anunț oficial în acest sens.

Mark Rutte, favorit la șefia NATO

Amintim că mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, se încheie pe 1 octombrie 2024, după ce a fost prelungit de două ori. Norvegianul se află în această funcție din 2014, iar mandatul său trebuia să expire în 2022, dar a fost prelungit pe fondul războiului din Ucraina. În iulie 2022, Joe Biden l-a rugat pe Stoltenberg să mai rămână în funcție.

În ultimele luni au fost luate în calcul numele mai multor lideri europeni pentru funcția de secretar general al NATO, precum premierul Estoniei, Kaja Kallas, sau ministrul de externe din Letonia Krisjanis Karins. Însă niciunul dintre ei nu a anunțat că ar dori să candideze.

Potrivit publicației Politico, președintele SUA, Joe Biden, îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO, ca înlocuitor al lui Jens Stoltenberg, asta în ciuda faptului că președintele american încă nu a anunțat public această susținere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE