Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproximativ 100 de mine marine găsite de la începutul războiului. Cinci dintre ele, desocoperite în zona de responsabilitate a României

Nu mai puțin de 98 de mine marine în derivă au fost descoperite și distruse în apele din nord-vestul Mării Negre de la începutul războiului din Ucraina și până acum. Dintre acestea, cinci au fost găsite în zona de responsabilitate a forțelor navale române. Este declarația făcută chiar de către șeful statului major al forțelor navale române. Problema a fost discutată la începutul Forumului Maritim al Mării Negre, care are loc zilele acestea la București. Prezenți au fost și oficialii marinei americane, care au etichetat Rusia drept o amenințare cronică pentru regiunea mării negre.

Vice Admiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale: ”Un număr important de mine marine derivante au fost descoperite și distruse până în momentul de față. Și mă refer la cele 98 de mine marine descoperite și distruse în partea de nord-vest a mării negre.” 

Stuart Munsch, șeful forțelor navale ale Statelor Unite în Europa și Africa: ”Forțele Navale ale Statelor Unite și cele ale României lucrează în strânsă legătură. Avionul P8 (n.r. avion de supraveghere) este folosit pentru a monitoriza evoluția lucrurilor în regiune, am avut mereu aici marinari care au lucrat la operațiuni de eliminare a minelor marine.)”

NATO se implică în protejarea teritoriului României

Șeful forțelor navale ale statelor unite în Europa și Africa, a declarat că NATO se implică în protejarea teritoriului țării noastre în față amenințării dronelor.

Stuart Munsch, șeful forțelor navale ale Statelor Unite în Europa și Africa: ”Rusia este deja o amenințare cronică pentru regiune. Iar parteneriatul va continua să se extindă. Din funcția pe care o ocup în cadrul NATO conduc grupuri de luptă, trimise în România și Bulgaria. Desfășurăm mai multe operațiuni pentru a proteja România de vehiculele aeriene fără pilot care ar putea să vină din Rusia.” 

La discuțiile din cadrul forumului au fost prezenți și comandanții forțelor marine din Ucraina, Bulgaria și Turcia. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE