Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Neagră, în alertă, din cauza minelor marine. Valurile apărute din cauza vântului puternic pot aduce la mal mine neexplodate

Vântul puternic a dus la apariția valurilor uriașe în Marea Neagră. Vremea extremă sporește pericolul apariției minelor marine care plutesc în derivă purtate de curenți, avertizează autoritățile. Forțele navale le recomandă celor care lucrează pe mare sau în apropierea țărmului să sune la 112, dacă observă obiecte suspecte, și să păstreze distanța de siguranță. Asta după ce joi, o mină marină a fost descoperită chiar pe plajă, la Sfântu Gheorghe, în județul Tulcea.

Codul galben de vreme severă a fost prelungit în Constanța, până duminică la ora 10.00. Porturile de la Marea Neagră au fost închise, din cauza valurilor uriașe apărute în larg. Cei de la Forțele Navale spun că pericolul pe mare încă persistă, pentru că orice mină marină care plutește în derivă, în proximitatea plajelor, sau care eșuează pe la mal reprezintă un pericol atât pentru populația din zonă, cat și pentru cei care desfășoară activități pe mare.

Colonel Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale: Având în vedere prognoza meteorologică din zilele următoare, cu vânt în rafale de 10-13 m/s dinspre mare spre țărm, mare agitată și curenți marini de suprafață care se deplasează dinspre Nord-Est spre Sud-Vest (paralel cu linia țărmului), recomandăm tuturor persoanelor care își desfășoară activitatea pe mare, în larg sau în proximitatea litoralului, să anunțe autoritățile prin Serviciul de Urgență 112, dacă observă obiecte suspecte plutitoare și să respecte o distanță de siguranță față de acestea.

Avertizările celor de la Forțele Navale vin după ce au detonat o astfel de mina marina, care a ajuns la noi pe țărm, la mijlocul acestei săptămâni. Scafandrii spun că manevrele de recuperare și de detonare au fost deosebit de riscante.

Florin Tianu, scafandru de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal - lucrul cu explozivii) : Este un sentiment de frică, ne apropiem de o cantitate importantă de trotil, dar luându-ne măsurile de siguranță, limitând timpul de expunere la obiectul periculos, încercăm să nu stăm prea mult încărcătura o facem de pe drum, am ajuns în 30 de secunde am montat-o și ne-am îndepărtat de acolo.

Mina avea o încărcătură de 20 de kilograme de trotil și putea exploda oricând, la un impact mai puternic. Alte 4 astfel de arme explozive au mai fost descoperite, de la începutul războiului, în apele noastre teritoriale, dar, până acum, doar în largul mării.

Căpitan comandor Gherghinescu Cătălin, șeful secției de scafandri de luptă EOD: Una a fost cumva travers Năvodari, Corbu, undeva pe aici, a doua travers Eforie, aproape de pasa de acces în Portul Constanța. dar și de zona de litoral, a treia tot în zona de foraj marin, în partea de nord. A patra a fost tot aproape de litoralul românesc și de accesul în Portul Constanța, undeva între raionul de ancoraj.

În luna septembrie, în timpul unei misiuni de neutralizare, pe o vreme rea, cu valuri și vânt pe mare, una  dintre mine s-a ciocnit de Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu”. Doar norocul a făcut ca explozia să provoace avarii minore la structura vasului. 

Căpitan comandor Gherghinescu Cătălin, șeful secției de scafandri de luptă EOD: Acest tip de mine rămân active după lansare pe durată nelimitată de timp. La toate intervențiile la care participăm, presiunea pe operator, mai ales pe cel care face apropierile către dispozitivul exploziv este destul de  mare.

53 de mine marine au fost descoperite în Marea Neagră de la începutul războiului, 5 la noi, 4 în Bulgaria, 4 în Turcia și 40 în Ucraina. Pentru siguranța navigației au fost stabilite culoare de speciale spre și dinspre porturile românești, pe care comandanții navelor comerciale sunt obligați să le respecte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE