Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O mină marină ar fi fost descoperită în zona stațiunii Costinești. Autoritățile au intervenit de urgență

O mină marină a fost descoperită la aproape 4 kilometri de malul mării, în zona stațiuni Costinești. Autoritățile au luat deja primele măsuri.

Surse din cadrul forțelor navale au confirmat pentru Euronews România că sunt în acțiune în zona Costinești, la aproximativ două mile marine de țărm, unde un obiect plutitor care seamănă cu o mină marină ar fi fost descoperit de câțiva pescari.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un obiect plutitor care seamănă cu o mină marină. În înregistrare se poate auzi și vocea unui pescar care sună la 112 și precizează că a descoperit acest obiect. El a anunțat forțele navale marine c-ar fi o mină marină pentru care trebuie să intervină.

Reacția MaPN

”Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla - 23 August - Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină.

Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații.

Imediat, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Câte mine marine au fost descoperite în Marea Neagră

”După începerea agresiunii militare de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război.

Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia”, au mai precizat reprezentanții MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE