Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Jose Manuel Barroso, despre prioritățile europene: ”România este un membru atât de important al Uniunii Europene”

„Trebuie să avem o Uniune Europeană care să fie capabilă să se apere și să proiecteze securitatea. Cu cât este mai puternică unitatea noastră, cu atât mai bine ne putem apăra interesele și valorile.” Declarația a fost făcută de Jose Manuel Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene, într-un interviu exclusiv pentru Euronews România. Prezent la Congresul PPE de la București, oficialul care a condus Comisia Europeană timp de 10 ani, a vorbit și despre perspectivele de aderare ale României la Schengen terestru.

Jose Manuel Barroso, despre prioritățile europene: România este un membru atât de important al Uniunii Europene

Andra Miron Diaconescu, redactor șef Euronews România: ”Spuneți-mi, vă rog, cum vedeți lucrările Congresului de astăzi. Vorbim imediat după elaborarea manifestului și ne uităm la o Uniune Europeană care se află la o răscruce de drumuri. Ne uităm la război, ne uităm la modul în care (n.r. uniunea) este remodelată și ne uităm la alegerile care vor avea loc pe 9 iunie. Cum vedeți această situație?” 

José Manuel Durão Barroso, fost președinte al CE: România a aderat la Uniunea Europeană și sunt foarte fericit că acest lucru s-a întâmplat. Și că acum România este un membru atât de important al UE. Poate că pot să încep cu asta. Aceasta arată cât de importantă este noțiunea de extindere. Deci trebuie să ne gândim că UE nu va rămâne cu membrii actuali. Va avea mai mulți membri. Desigur, avem aspirația de a avea Ucraina, Moldova, dar și Balcanii de Vest. Este extrem de important pentru aceste țări, dar și pentru cele care fac deja parte din UE. Trebuie să extindem această zonă de stabilitate și pace care este UE. Aceasta va fi prima mea prioritate. Este important să fim atenți la provocările geopolitice cu care se confruntă UE. Mai ales după acest război teribil lansat de Rusia lui Putin împotriva Ucrainei. Trebuie să fim atenți la geopolitică, trebuie să ne protejăm uniunea noastră și țările care sunt pe cale să se alăture acesteia.    

Jose Manuel Barroso: Trebuie să fim atenți la provocările geopolitice cu care se confruntă UE

În contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, Barroso atrage atenția asupra necesității de a aborda provocările geopolitice. În acest sens, propune consolidarea capacității de apărare și proiectarea securității, subliniind importanța unei Uniuni Europene puternice.

José Manuel Durão Barroso, fost președinte al CE: ”O altă prioritate este, bineînțeles, economia. Dacă nu reușim în economie, atunci vom avea mai mult extremism în Europa. Sunt oameni care vor explora resentimentele. Cred că ar trebui să facem mai mult în acest sens. De exemplu, definitivarea pieței interne unde există încă multă fragmentare în cadrul acesteia. Trebuie să fim mai competitivi. Există alte țări din întreaga lume care se descurcă mai bine decât noi în ceea ce privește competitivitatea. De exemplu, în domeniul tehnologiei, al inteligenței artificiale sau altele. Aici trebuie să fim în prima linie a progresului în știință și tehnologie. Din păcate, nu văd Europa suficient de puternică în aceste domenii în termeni de integrare a politicilor. Cred că acestea sunt cele mai importante provocări, preocupările geopolitice pentru a continua să le abordăm, dar și economia din punctul de vedere al competitivității noastre. Aș adăuga că, desigur, Uniunea Europeană ar trebui să continue să fie lider în ceea ce privește tranziția ecologică. În același timp, ar trebui să facă acest lucru cu respect pentru preocupările sociale ale oamenilor. Să nu impună costuri prea mari celor mai vulnerabili. Dacă am face acest lucru, am întoarce o parte din populație împotriva agendei ecologice. Și asta ar fi o mare greșeală! De asemenea, ar trebui să ne îndeplinim angajamentele în ceea ce privește tranziția ecologică, dar fără a ne pune industria și agricultura într-o situație de dezavantaj competitiv față de alte părți ale lumii.” 

Jose Manuel Barroso: Trebuie să avem o Uniune Europeană care să fie capabilă să se apere

Andra Miron Diaconescu, redactor șef Euronews România: ”Mă uit acum la Manifest și mă gândesc la proiectul pe care Ursula Von Der Leyen îl are pentru viitorul său potențial mandat. Ea vorbește despre ideea unui comisar pentru extindere, despre un comisar pentru politică externă și despre un comisar pentru apărare. Cum vedeți aceste inițiative și cum s-a reformat Europa după mandatul dumneavoastră și în acest context?”

José Manuel Durão Barroso, fost președinte al CE: ”Sunt de acord că ar trebui să acordăm o mai mare importanță și, dacă este necesar, să acordăm noi portofolii în cadrul structurii Comisiei Europene pentru aceste priorități. Tocmai am spus acest lucru. În același timp, avem deja un Înalt Reprezentant în cadrul Comisiei, un Înalt Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate. Desigur, competențele acestei poziții sunt prevăzute în tratat, sunt prevăzute în lege și ar trebui respectate. Dar cred că este posibil, respectând liniile directoare ale tratatului, să existe, de exemplu, intenția de a avea în Comisie o persoană care să urmărească mai direct problema industriei militare. Industria în scopuri militare. Avem nevoie de acest lucru acum, în aceste vremuri foarte dificile. Da, susțin toate ideile care fac posibilă, cu respectarea deplină a tratatului, implicarea activă a Comisiei în tot ceea ce are legătură cu sprijinirea unei Europe mai geopolitice, inclusiv în domeniul apărării. În același timp, trebuie să construim un pilon european mai puternic în domeniul apărării, care să respecte, desigur, angajamentul față de NATO. NATO este acolo pentru noi. Ar fi o greșeală totală să credem că îl înlocuim. După cum vedem, acum tot mai multe țări se alătură NATO. Aceasta a fost o consecință directă a invaziei Ucrainei de către Rusia. Astfel, avem acum Suedia și Finlanda, foste puteri neutre, care se alătură acum NATO. Trebuie să avem un NATO puternic, dar, în interiorul NATO, trebuie să avem un pilon puternic al Uniunii Europene pentru apărare, o identitate europeană puternică de securitate și apărare.”

Aderarea României la Schengen, promisiunea PPE. Barroso: Cred că România și Bulgaria au dreptul să fie în spațiul Schengen 

Andra Miron Diaconescu, redactor șef Euronews România: Cum credeți că va rămâne Europa unită și va urma politicile asupra cărora toată lumea ar trebui să fie de acord? Pentru că vedem ce a făcut Ungaria când a votat pentru bugetul pentru Ucraina. Vedem cum acționează acum Austria față de România și Bulgaria în ceea ce privește accesul la Spațiul Schengen. Acestea sunt chestiuni care se referă la unitatea Europei”

José Manuel Durão Barroso, fost președinte al CE: ”Da, am ceva experiență în abordarea unor astfel de probleme și este adevărat că este o provocare foarte importantă. Dar cred cu adevărat, cu tot respectul pentru guvernele unor țări care creează anumite dificultăți, că, în cele din urmă, acestea nu vor putea bloca Uniunea Europeană dacă va exista o majoritate puternică, un consens în această direcție. Cred cu adevărat în asta! De exemplu, au existat unele obiecții din partea guvernului maghiar împotriva sprijinului acordat Ucrainei și a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a candidaturii Ucrainei. Dar, în cele din urmă, aceasta a fost aprobată. Avem nevoie de o Europă puternică acum, avem nevoie de o Europă puternică și nu poți fi puternic decât dacă suntem uniți. Așa că nu îi voi susține pe cei care militează pentru puncte de vedere foarte înguste. Aceștia pun obstacole, fie împotriva Ucrainei, fie, în cazul actualilor membri (n.r. Austria), împotriva accesului României și Bulgariei la Schengen. Eu cred că aceste două țări au dreptul de a fi membre cu drepturi depline ale Schengen.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE