Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancelarul Austriei: "Nu am nimic cu România!" Nehammer a evitat întrebările presei

Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, joi, în a doua zi a Congresului PPE de la București, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Aderarea deplină a României la Spațiul Schengen este una dintre mizele principale ale Congresului Partidului Popularilor Europeni.

Tot joi, Ursula vor der Leyen a fost validată pentru candidatura la un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.

07/03/2024 , 17:17

Cancelarul Austriei: Nu am nimic cu România

Karl Nehammer, cancelarul austriac, spune, că nu are nimic cu România și chiar că are mulți prieteni români. Imaginile au fost surpinse la Congresul PPE de la Bucuești.

Reporter: Domnule președinte, de ce ați votat împotrivă?

Reporter: Domnule cancelar, puteți să comentați?

Reporter: Vă place România?

Karl Nehammer: Desigur!

Reporter: Atunci de ce ați votat împotrivă?

Karl Nehammer: Unii dintre cei mai buni prieteni ai mei sunt români, așa că, vă rog...

Reporter: Atunci, care e problema?

Karl Nehammer: Vă rog, respect!

Tot astăzi acesta a reiterat astăzi, pe platforma X, că nu susține extinderea spațiului Schengen.

07/03/2024 , 14:38

Karl Nehammer: Sistemul Schengen nu funcționează în prezent, deci nu poate fi extins

Cancelarul Karl Nehammer a transmis că ”sistemul Schengen nu funcționează în prezent”, motiv pentru care ”nu poate fi extins” prin accederea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

Șeful Guvernului de la Viena a avut prima reacție, în urma discuției cu președintele Klaus Iohannis și a participării la Congresul PPE.

”Astăzi mă aflu la București, la Congresul Partidului Popular European (PPE). Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din iunie.

Pe ordinea de zi s-a aflat și o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis. România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic angajate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în Austria în profesii de asistență medicală și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire.

În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile austriece față de o extindere rapidă a spațiului Schengen.

Punctul de vedere al Austriei rămâne clar și neschimbat: Sistemul Schengen nu funcționează în prezent, deci nu poate fi extins”, a scris Karl Nehammer, pe profilul său de pe platforma X.

07/03/2024 , 11:34

Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter după întâlnirea cu Nehammer

Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Twitter, după întâlnirea cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei: În discuția pe care am avut-o cu cancelarul Karl Nehammer, am convenit să continăm procesul de aderare a României pe deplin la spațiul Schengen până când vom ajunge la acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă și acest lucru va consolida securitatea UE în beneficiul tuturor cetățenilor noștri.

07/03/2024 , 11:04

Klaus Iohannis, discuții cu cancelarul austriac Karl Nehammer despre dosarul Schengen

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi dimineață, cu cancelarul austriac Karl Nehammer la Palatul Cotroceni. Întrevederea are loc în contextul în care Austria este singura țară care se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen cu frontierele terestre.

06/03/2024 , 14:41

Klaus Iohannis, întrevedere cu cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer

Potrivit agendei publice a şefului statului, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea este programată la ora 10,30, la Palatul Cotroceni. Este de aşteptat ca în cadrul întrevederii să se discute despre aderarea deplină a României la Spaţiul Schengen.

Tot joi, Iohannis se va întâlnit cu prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Soder, cu premierul polonez Donald Tusk, cu prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, precum şi cu vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, ministru al Afacerilor externe şi cooperării internaţionale, Antonio Tajani.

Știrea inițială:

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, a vorbit la Euronews România despre semnificația acestei întrevederi dintre Iohannis și Nehammer, ținând cont că acest Congres al Popularilor Europeni vine cu o miză specială pentru România: este pentru prima dată când la București ajunge Karl Nehammer, cancelarul Austriei, care reprezintă singura țară ce se mai opune extinderii Spațiului Schengen.

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL: „Cred că va conta mult această întrevedere. Președintele Klaus Iohannis a acționat în permanență și a promovat în permanență argumentele pentru care în mod nedrept ni s-a blocat intrarea în Schengen. Faptul că am avut un succes parțial se datorează în mare măsură eforturilor și implicării președintelui României. Cred că va fi benefică și va conta această întâlnire”, a declarat europarlamentarul PNL în direct la Euronews România.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a spus și el că va încerca să îl convingă pe Karl Nehammer că locul României este în Schengen și că o decizie va fi cuprinsă în documentul final al Congresului.

Lista celor mai importanți lideri PPE veniți la București

11 șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, sunt prezente la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la București:

  • Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
  • Roberta Metsola, președinta Parlamentului European
  • Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European
  • Karl Nehammer, cancelarul Austriei
  • Leo Varadkar, prim-ministrul Irlandei
  • Andrej Plenkovic, prim-ministrul Croației
  • Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei
  • Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE