Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu granițele terestre

Mesaj tranșant venit de la Viena în legătură extinderea Spațiului Schengen inclusiv cu granițele terestre: ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a transmis că se opune intrării României și Bulgariei în totalitate în spațiul de liberă circulație și insistă asupra veto-ului.

Declarația vine cu doar o săptămână înainte ca la Bruxelles să aibă loc Consiliul JAI - adică exact forul care ar putea lua decizia ca România și Bulgaria să adere integral la Spațiul Schengen.

Mesajul transmit de la Viena trebuie interpretat și într-o cheie politică pentru că Austria se află în campanie electorală până la toamnă.

”Nu filosofăm despre următorul pas (extinderea terestră a spațiului Schengen)”, a declarat Gerhard Karner, potrivit Krone.at.

Tema migrației a fost invocată de fiecare dată atunci când Austria s-a opus extinderii spațiului Schengen, cu frontierele terestre. Este o temă pe care partidul din care fac parte Gerhard Karner o abordează dur pentru a contrabalansa avântul pe care partidul de opoziție îl are în acest moment.

Declarația făcută de Gerhard Karner vine la doar o săptămână până când miniștrii de Interne se reunesc într-un Consiliu JAI la Bruxelles.

Subiectul extinderii spațiului Schengen terestru nu se află pe agendă, așadar România și Bulgaria vor pierde acest tren din martie 2024.

În a doua parte a anului, Ungaria deține președinția semestrială a Consiliul Uniunii Europene. Austria este singura țară din UE care se opune extinderii spațiului Schengen.

România intră în Schenghen din martie, însă deocamdată doar maritim și aerian. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE