Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Proiectul de lege pentru devansarea scrutinului, adoptat de Camera Deputaților

Proiectul de lege care permite ca alegerile prezidențiale să fie devansate a intrat la votul final, marți, și a fost adoptat de Camera Deputaților, cameră decizională. Ultimul pas este promulgarea de către Klaus Iohannis.

05/03/2024 , 12:03

Deputații au adoptat proiectul de lege pentru devansarea scrutinului prezidențial

Inițiativa legislativă care permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie, devansându-le cu trei luni, a primit 183 de voturi pentru, 84 împotriva și două abțineri.

Știrea inițială:

Senatul a votat devansarea alegerilor prezidențiale cu cel mult 90 de zile înainte de expirarea mandatului

Parlamentarii au dezbătut și au votat, luni, proiectul de lege care ar permite alegerea președintelui României cu cel mult 90 de zile înainte de expirarea mandatului. Inițiativa UDMR a trecut de comisiile de specialitate din Senat, iar senatorii i-au acordat votul final. Premierul a anunțat, acum câteva zile, ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie.

Proiectul depus de UDMR, prin care alegerile prezidențiale ar putea fi devansate cu trei luni, a trecut fără emoții de comisiile din Senat. Legea a mers, ulterior, la dezbatere și vot final în Plenul Senatului, fiind votată cu 76 de voturi „pentru” și 20, „împotrivă”.

Proiectul de lege nu intră, deocamdată, în vigoare, pentru că trebuie votat și de Camera Deputaților, iar asta s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare.

Proiectul oferă, astfel, posibilitatea Guvernului de a organiza alegerile pentru președinte cu până la trei luni înainte de finalizarea mandatului acestuia, poate chiar în luna septembrie, așa cum a anunțat Marcel Ciolacu.

Dacă proiectul va fi adoptat, vom avea, pentru o scurtă perioadă de timp, doi preşedinţi: unul în exerciţiu, celălalt în aşteptare. Mandatul lui Klaus Iohannis expiră în data de 21 decembrie și, în mod normal, conform legislației în vigoare, ar trebui să avem alegeri pentru un nou președinte la final de an. În cazul în care alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, cum își doresc PSD și PNL, noul șef de stat va trebui să rămână în standby până în decembrie, când Iohannis va preda ștafeta mai departe câștigătorului din septembrie.

Ciolacu a avansat, recent, trei scenarii referitoare la data alegerilor prezidențiale:

  • 1-15 septembrie
  • 8-22 septembrie
  • 15-29 septembrie

„Avem trei variante pentru alegerile prezidențiale 1-15, 8-22, 15-29. De ce se decalează? Nu văd nimic neobișnuit. Am făcut și cu Nicolae Ciucă la fel. Am lucrat 3 luni împreună înainte sa preiau mandatul de premier. Alegerile parlamentare le vom avea în decembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE