Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Secretarul general al PPE, despre mizele congresului de la București: ”Poți câștiga alegerile doar dacă câștigi inimile și mințile oamenilor”

Uniunea Europeană lucrează la un plan comun de apărare și de producere a armamentului. Decizia vine în contextul războiului din Ucraina și a riscurilor de securitate pentru țările europene. Statele UE examinează, de asemenea, unificarea procedurilor de sprijin militar pentru Ucraina.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews România, secretarul general al Partidului Popular European, Thanasis Bakolas, cel mai mare grup din Parlamentul Uniunii Europene, a spus că apărarea colectivă nu va fi un concurent al NATO, ci va funcționa complementar.

Andra Diaconescu: Așteptăm acest congres foarte important, de la București. După ce socialiștii au avut unul chiar weekendul trecut, acum ne uităm la populari și ne uităm la temele principale, la principalele probleme importante pe care veniți să le prezentați aici pentru a stabili agenda pentru țări, fiecare țară din UE, pentru următorii ani.

Thanasis Bakolas: Mulțumesc. Este minunat să fiu în București și este minunat să ne susținem partidul nostru membru, PNL, și că avem Congresul din 2024 în acest frumos oraș. Congresul nostru este un congres electoral, dar trebuie să facem două lucruri principale. Primul este să îmbrățișăm manifestul nostru politic, iar manifestul nostru, în comparație cu ceea ce s-a întâmplat la Roma cu congresul socialiștilor și cu celelalte partide politice, este foarte, foarte clar. Cred că distincția, avem distincție între dogmatism, pe de o parte, oameni care spun că știu ce este corect și că trebuie să îi credem ca să merg mai departe, iar pe de altă parte pragmatismul.

Manifestul nostru este rezultatul deschiderii între partidele membre. Am ascultat societatea. Am dezbătut problemele și nu a fost ușor, atunci când se întâmplă într-un mod așa deschis și transparent. Dar esența a ceea ce suntem și ce facem o reprezintă politicile noastre. Nu poți câștiga alegerile decât dacă câștigi inimile și mințile oamenilor prin propunerile politice pe care le propui pentru a-i convinge să te voteze și să le acorzi încrederea ta. Deci, manifestul nostru este un exercițiu de pragmatism în care credem, care a făcut mereu parte din ADN-ul PPE.

Sper că atunci când va fi lansat miercuri, oamenii vor avea ocazia să-l citească și să vadă cum abordăm exact fiecare problemă, de la prosperitate și competitivitate la securitate și toate celelalte probleme importante ale timpurilor noastre și să vadă în manifestul nostru politici care pot funcționa pentru oameni.

Deci suntem foarte, foarte încântați. Desigur, acest congres este pentru alegerea candidatului nostru principal. Suntem foarte mândri. Avem un candidat pentru această funcție, este președinta în exercițiu a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o persoană cu un palmares, o persoană al cărei angajament față de Europa este incontestabil. Astfel, joi, va avea loc votarea în conformitate cu procedurile și procesele noastre. Așteptăm cu nerăbdare ca doamna von der Leyen să fie candidatul nostru principal la alegerile europene. Desigur, așteptăm cu nerăbdare cel de-al doilea mandat al său.

Andra Diaconescu: Ați menționat deja câteva mesaje principale pe care le veți transmite europenilor, de la București. Voi reveni la unul dintre ele. Acolo unde vorbeați despre economie, pentru că toată lumea vorbește despre cum să reducem inflația, cum să facem să funcționeze Pactul verde, cum să stimulăm politicile fiecărei țări pentru a limita decalajele, pentru fiecare țară din UE. Cum abordați subiectul?

Ce mesaj vor transmite membri PPE la București

Thanasis Bakolas: Trebuie să vezi ce au nevoie oamenii. Trebuie să asculți oamenii. Exact asta facem. Am primit multe critici și multă respingere, când i-am ascultat pe fermieri, când au cerut societății în ansamblu și nouă, PPE, să le ascultăm nevoile, deoarece fermierii sunt custozii pământului. Le pasă de pământ. Le pasă nu numai de profit, ci le pasă de ceea ce servesc oamenilor.

Prin urmare, ceea ce facem este să le ascultăm preocupările, deoarece Pactul verde, pentru a funcționa, are nevoie de sprijinul societății și are nevoie de sprijinul principalelor părți interesate care îl vor conduce, în acest caz și sprijinul agricultorilor. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă. Trebuie să ascultăm nevoile oamenilor și trebuie să intervenim pentru ca fiecare politică pe care o avem să fie eficace și eficientă. Sunt două fețe ale aceleiași monede.

Pe de o parte este prosperitatea oamenilor, abilitatea lor de a lucra, de a obține salarii bune, de a-și trimite copiii la școală, de a avea acces la asistență medicală bună, de a-și realiza visele.

Cealaltă față a monedei este competitivitatea economiei noastre. Acestea trebuie să fie împreună. Dacă dorim să îndeplinim Pactul verde și să ne îndeplinim obiectivele, și este un proiect pe termen foarte lung, Pactul verde trebuie să fie strâns legat de tot ceea ce facem cu economia, de tot ceea ce facem în ceea ce privește prosperitatea cetățenilor noștri și de tot ceea ce facem în ceea ce privește competitivitatea economiei noastre.

Deci detaliile manifestului nostru sunt foarte clare, privim alegerile, ne adresăm cetățenilor europeni cu angajamente ferme privind economia, nu numai pentru a ne asigura că rezolvăm probleme stringente, cum ar fi inflația, ci și pentru a asigura continuitatea programelor majore din Uniunea Europeană, cum ar fi Pactul verde.

Prin urmare, suntem foarte încrezători că avem la îndemână propunerile care ne vor permite să desfășurăm o campanie de foarte bună calitate, deoarece, de cealaltă parte a spectrului politic, avem mult dogmatism, multe cuvinte goale și o mulțime de politici identitare care nu sunt cu adevărat ceea ce doresc oamenii. Oamenii vor luări de poziție, oamenii vor politici bune pe care să le poată evalua, iar apoi să poată merge la vot. Deci asta lansăm aici în București și vom proceda așa până pe 9 iunie, la alegeri.

Andra Diaconescu: Un alt mesaj principal care a fost transmis în cadrul conferințelor, adică Ursula von der Leyen l-a transmis, și desigur tot ceea ce ați comunicat dumneavoastră, cei din PPE, a fost un mesaj puternic privind securitatea și apărarea. Cum să privim acest lucru acum, mai ales că așteptăm o creștere a PIB-ului pentru aceste țări, pe care Ursula von der Leyen o cere, și de asemenea un comisar special pentru apărare.

Thanasis Bakolas: Într-adevărat. Cred că, în ciuda retoricii populiste care vine din cealaltă parte a Atlanticului, cred că noi europenii trebuie să recunoaștem că trebuie să facem mai mult pentru securitatea colectivă. Iar primul pas este să ne asigurăm că achizițiile noastre pentru apărare urmează logica pieței noastre unice, să ne asigurăm că industria noastră de apărare este capabilă în suficientă măsură să ne satisfacă nevoile. Acesta este un prim pas și este un pas foarte important, la fel cum este și structura procesului decizional în următorul ciclu instituțional.

În ciclul instituțional care se încheie, am avut o mulțime de incidente nefericite, din păcate, când vine vorba de politică externă, din cauza oamenilor, liderilor din alte grupuri politice care, din păcate, își pun interesul propriu înaintea interesului colectiv.

Așadar, trebuie să ne asigurăm că procesele aflate la îndemână în următorul ciclu instituțional la Comisia Europeană, la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, permit o bună luare a deciziilor din partea Europei, care să ne mențină securitatea puternică și poziționarea exact cum trebuie. Cred că este pregătită Uniunea, poate avea rezultate. Trebuie doar să punem toate blocurile la locul lor pentru a face treaba.

Cum va funcționea apărarea colevtică a Uniunii Europene

Andra Diaconescu: Cum va funcționa, (apărarea colectivă a Uniunii) va fi independentă de NATO sau va lucra alături de NATO?

Thanasis Bakolas: Trebuie să lucreze alături de NATO. Cred că relațiile transatlantice pe care le avem sunt fundamentale pentru existența noastră și securitatea noastră. Cred că noile state care au aderat recent la NATO, Finlanda și Suedia, ne fac Uniunea (Europeană) mai puternică, ne fac mai puternică nu doar alianța, ci fac Europa mai puternică. Trebuie să construim pe această bază și să mergem mai departe.

Andra Diaconescu: Am văzut mesaje din Europa de Est, puțin divergente față de cele din Europa de Vest. Aveți un plan de a avea politici coerente privind securitatea în toată Europa?

Thanasis Bakolas: Cred că e sarcina de după, adică este exact ceea ce trebuie să se întâmple. Avem alegeri acum. Suntem în această perioadă intermediară, războiul este la ușa noastră, este criză în toată regiunea.

Este important ca următorul ciclu instituțional să înceapă cu un lider ferm la cârmă, astfel încât să putem lua deciziile la nivelul Uniunii de care avem nevoie și să ajungem la un acord cu privire la aceste probleme foarte esențiale, deoarece există diferențe, bineînțeles că există, dar trebuie să depășim aceste diferențe.

Trebuie să găsim un factor comun, există factor comun și trebuie să ajungem acolo. Deci de aceea aștept cu nerăbdare un al doilea mandat pentru Ursula von Der Leyen la conducerea Comisiei Europene, astfel încât să putem începe munca care trebuie făcută pentru securitatea cetățenilor europeni.

Andra Diaconescu: Pentru că suntem înainte de alegeri, permiteți-mi să întreb ceva care are mai mult legătură cu acest subiect. Deci, aveți sprijin puternic, foarte puternic pentru PPE și în PPE, dar aveți și detractori puternici. Cum răspundeți?

Thanasis Bakolas: Știți că vin dintr-o țară, vecină României, care în 2009, odată cu criza economică, s-a trezit într-o situație foarte dificilă. Contractul social aproape ca a fost răsturnat, cu consecințe enorme atât pentru politica țării mele, cât și pentru economie, desigur, dar și cu repercusiuni sociale. Grecia a fost prinsă în turbulențe.

Am văzut cum Partidul Socialist de centru-stânga aproape s-a dizolvat. Am văzut cum alegătorii de centru-stânga au picat în capcanele populismului de extremă stânga, dar am reușit să trecem peste, iar unul dintre motivele pentru care am reușit este modul în care partidul meu de centru-dreapta, Néa Dimokratía (Noua Democrație), a gestionat această dilemă. Pentru că a existat o dilemă și pentru partidul meu, Noua Democrație. Accepți să devii mic, să te agăți de puterea pe care o ai, în speranța că într-o zi poate oamenii vor avea din nou încredere în tine?

O minoritate va guverna și va deține controlul? Sau pur și simplu te vei deschide și vei vorbi cu oamenii de o manieră așa transparentă, așa deschisă, așa onestă încât este aproape periculos, în sensul că ai putea fi atacat, poți fi și vei fi atacat pentru orice și oricum. Partidul meu a ales a doua cale. Ne-am deschis în fața societății, a lumii și am mers mai departe cu o gândire și o agendă simple. Să oferim oamenilor politici bune, să oferim o economie care este inteligentă și servește intereselor oamenilor, să fim liberali din punct de vedere social și să fim patrioți unde este cazul. Nu o să vă spun că a fost ușor, a fost un drum greu pentru că așa ceva trebuia să te deschizi.

Chiar trebuie să-ți asumi riscuri, iar asta a mers pentru partidul Noua Democrație în Grecia. Nu doar Noua Democrație, ci și Donald Tusk în Polonia a făcut exact același lucru. Și Alberto Feijóo din Spania a făcut la fel. Deci, în cadrul PPE există forțe ale progresului, oameni care au ambiția, curajul, voința și dragostea pentru țară și partidul lor de a merge mai departe și, desigur, în partidele politice există uneori și o altă parte, forțe, oameni, interese care vor să păstreze lucrurile așa cum au fost. Deci, cred că am mulți susținători în primul caz și mulți detractori în al doilea caz, dar PPE merge înainte. PPE câștigă, PPE câștigă însemnat pentru că oamenii au încredere în noi. Deci, sunt foarte norocos să fiu în această poziție și cred că vom avea alegeri bune, cu rezultate bune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE