Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comasarea alegerilor nu reprezintă nicio surpriză, susține Kelemen Hunor: „Sigur există o înțelegere pentru un candidat unic la prezidenţiale”

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu reprezintă nicio surpriză, a declarat, miercuri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a arătat convins că această înţelegere ar fi urmată şi de stabilirea unui candidat comun PSD - PNL la alegerile prezidenţiale.

Potrivit liderului UDMR, s-a format astfel "un pol de stânga", care a urmat celui de dreapta format din USR, Forţa Dreptei şi PMP.

"Era de aşteptat un astfel de anunţ, fiindcă ei au negociat enorm de mult timp şi au intrat într-o logică absolut unidirecţională, nu aveau cum să iasă din aceasta, de a ajunge la alegeri comasate şi liste comune. Deci, din acest punct de vedere, nu există nicio o surpriză. Pe de altă parte, în momentul în care s-a format polul de dreapta, era iarăşi logic ca pe partea cealaltă să se formeze un pol de stânga. Asta este viaţa! PNL a ajuns într-o alianţă politică, alianţă de alegeri de stânga, fiindcă pe partea cealaltă USR, împreună cu celelalte partide, au format polul de dreapta", a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor spune că va urma și o a doua înțelegere

El s-a arătat convins că o primă înţelegere va fi urmată şi de cea de-a doua referitoare la prezidenţiale, cu condiţia ca PSD să fie de acord.

"Sigur, dacă ei s-au înţeles pe liste comune la europarlamentare, care este cel mai greu de acceptat pentru ambele partide, trebuie să vedem şi să fim foarte convinşi că, dacă s-au înţeles, sigur că există o înţelegere şi pentru parlamentare şi pentru un candidat unic la prezidenţiale. Nu ar avea nicio logică doar pentru europarlamentare. Cine va fi candidatul, probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti spunând că trebuie să existe stabilitate, că e război în vecinătate, deci retorica bine cunoscută, întrebarea rămâne dacă PSD-ul va accepta după 20 de ani să nu aibă candidat la prezidenţiale. Noi suntem pregătiţi pentru orice alegeri comasate, necomasate, în orice moment, şi sunt convins că electoratul nostru va înţelege mesajele noastre, fiindcă în anii care au trecut am avut rezultate şi am avut activitate politică bună. Trebuie să fim conştienţi că ăsta este doar primul pas, această alianţă de stânga, polul de stânga, şi va merge pana la sfârşitul anului, până în decembrie", a transmis Kelemen Hunor.

Conform acestuia, UDMR nu este afectată de comasarea alegerilor, interesul formaţiunii fiind cel al maghiarilor din România.

"Noi nu suntem în competiţie aproape nicăieri, nici cu PNL, nici cu PSD. Sunt câteva judeţe, sunt câteva localităţi, dar acolo sunt convins, unde avem primari, avem preşedinţi la Consiliile judeţene, avem prima şansă să câştigăm acele localităţi şi să ne ducem mai departe proiectele. Deci, nu ne afectează, nu ne încurcă, nu ne ajută, noi suntem pregătiţi pentru orice moment", a susţinut liderul UDMR.

Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale

Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale, a anunţat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului.

"Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună", a declarat Ciucă, la Palatul Parlamentului.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor din România în 2024:

  • 9 iunie – alegeri europarlamentare și locale;
  • septembrie – alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie – alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE