Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manfred Weber, interviu exclusiv pentru Euronews România: PPE este de partea României și a Bulgariei în chestiunea Schengen

Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Euronews Romania si Euronews World. Acesta a vorbit despre prioritățile PPE și despre provocările cu care se confruntă familia europeană.

„PPE este cel mai mare partid din Europa, noi vrem să transmitem mesaje de stabilitate în aceste vremuri de incertitudine, vrem să combatem schimbările climatice, vrem să păstrăm Europa împreună, acesta este mesajul nostru principal. De aceea, Ursula von der Leyen va deveni candidatul nostru comun și vom discuta astăzi despre manifest, care sunt ideile principale despre viitorul Europei”, a spus Manfred Weber.

Amenințarea Rusiei

Weber a spus că Europa trebuie să se întărească în contextul în care Rusia rămâne o amenințare serioasă pentru securitatea UE.

„Toți oamenii din Europa sunt îngrijorați, există acest război din Ucraina și nimeni nu știe acum care vor fi pașii următori pe care îi va face Putin. Există foarte multă incertitudine, iar mesajul nostru principal este să menținem pacea, măcar în interiorul UE. Nu putem garanta lucrul acesta în Europa pentru că Putin a atacat Ucraina. Aceasta e principala promisiune, să trăim în pace. Este necesar să ne întărim, să apărăm pacea cu toată puterea”, a spus Weber.

Întrebat cât de mult s-a schimbat PPE de la ultimele alegeri, Weber a spus că lucrurile se schimbă în mod natural, dar PPE este gata să ofere răspunsuri la provocările cu care se confruntă.

„Politica se schimbă, iar lucrurile pe care oamenii ni le cer se schimbă. Când am început acest mandat, chestiunea schimbărilor climatice era centrală și Ursula von der Leyen a creat acel acord pe climă. Am arătat lumii că putem fi responsabili din punct de vedere climatic. Apoi am avut pandemia și am acționat din nou cu acel fond de recuperare de peste 750 de miliarde, iar România a luat 30 de miliarde. Avem nevoie de solidaritate. Acum avem acest război și trebuie să întărim apărarea în Europa. Așadar, lucrurile se schimbă, dar noi dăm deja răspunsurile pentru provocările cu care ne confruntăm.

Politica de migrație și accesul României în Schengen

 Manfred Weber a vorbit și despre migrație, dar și despre accesul României în Schengen. Acesta a spus că PPE este de partea României și a Bulgariei în chestiunea Schengen.

 „Noi rezolvăm probleme, iar astăzi avem foarte mulți migranți care ajung pe teritoriul nostru. Asta e o realitate. De aceea noi trebuie să pregătim răspunsuri pentru această problemă. Vrem să protejăm oamenii care au nevoie de ajutor, încercăm să respectăm legile de azil, dar 60% dintre cei care ajung în Italia sau Grecia nu au acest statut și vrem să stabilim un fond comun. Acestea sunt regulile.

PPE este de partea României și a Bulgariei. Faptele sunt clare. După ce am avut foarte multe evaluări din parte experților, România și Bulgaria îndeplinesc angajamentele pentru a intra în Schengen. Ce avem acum pe agendă este mai mult o chestiune populistă. În Austria, partidul lor central sunt împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Așadar avem o chestiune populistă acolo, naționalistă. Trebuie să depășim acest lucru. Vom încerca să-i convingem. Noi nu putem forța pe nimeni”, a spus Weber.

Cum abordează PPE extremismul

Manfred Weber spune că nu există nici un dubiu în ceea ce privește ideologia PPE.

„PPE este un partid de centru dreapta. Așa a fost mereu și așa va rămâne și în viitor. Nu există nici un dubiu cu privire la viziunea noastră. Noi apărăm legea. Uitați-vă la povestea de succes a lui Donald Tusk în Polonia. Ne-am confruntat cu populismul în numeroase state. Așadar, poziția noastră este clară și vom apăra Europa de naționalism. Sunt trei principii de bază ale PPE. Orice partener al nostru trebuie să fie pro-european, pro-Ucraina și trebuie să sprijine statul de drept”, a spus Weber.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE