Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Congresul PPE. Ciucă, despre Schengen: Se discută ca Austria să accepte să facem următorul pas după 31 martie

Nicolae Ciucă, liderul PNL, Dan Motreanu și Lucian Bode sunt prezenți și ei la Congresul PPE din București. Intrarea în Schengen, inclusiv cu granițele terestre, reprezintă una dintre mizele evenimentului important desfășurat, miercuri și joi, la Romexpo.

Ciucă, despre Schengen: „Se discută ca Austria să accepte să facem următorul pas după 31 martie, când vom avea deschise granițele aeriene și portuare”

Luna aceasta, România intră în Schengen aerian. Începând cu 31 martie, pasagerii nu vor mai trebui să stea la controlul de frontieră dacă ajung în spațiul de liberă circulație. Nicolae Ciucă a precizat la Euronews România că subiectul aderării depline a României la Spațiul Schengen este discutat în aceste zile cu toți reprezentanții partidelor care fac parte din familia popularilor europeni.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Este un subiect pe care l-am menționat încă de la conferința de presă (...) și am ridicat acest subiect fără niciun fel de teamă, pentru că este vorba despre un drept al României, este vorba de o așteptare a cetățenilor români, atât din țară, dar în special a celor care sunt în diaspora și ne dorim foarte mult să fie o chestiune doar de tratament egal pentru toți membrii, găsind suportul din partea tuturor liderilor, inclusiv a președintei Comisiei Europene, a președintei Parlamentului European, și în momentul de față se discută de către toată lumea, cu toată lumea, astfel încât Austria să accepte ca după ce, la 31 martie, vom avea deschise granițele aeriene și portuare, să facem următorul pas”.

Austria se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu granițele terestre, iar asta nu e ușor de schimbat, spune președintele PNL.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Aici încercăm de mai mult timp să reușim să modificăm această decizie, să îi determinăm să înțeleagă că România îndeplinește de foarte mulți ani toate condițiile tehnice, că România în continuare ia măsuri pentru întărirea securității granițelor, pentru că, practic, atunci când vorbim de România, discutăm de granița externă, nu doar a țării noastre, ci de granița Uniunii Europene, granița Alianței Nord-Atlantice și suntem cât se poate de conștienți de responsabilitatea și relevanța noastră, de aceea au fost și luate măsurile necesare pentru întărirea securității granițelor.

Ca atare, vom căuta ca prin toți acești vectori de susținere, vectori foarte importanți, cum ați spus și dvs, doamna Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, Manfred Weber, toți sunt susținători și ceilalți lideri de partide sunt susținători ai acestui demers și înțeleg nevoia ca cetățenii români care au o contribuție esențială pentru PIB-ul României să beneficieze de această facilitate care, sincer, este una absolut neplăcută atunci când vrei să te întorci în țară pentru o perioadă scurtă de timp, să petreci foarte mult timp la rând să treci frontiera”.

Între timp, apar controverse la Congresul PPE de la București. ÖVP, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, nu ar fi de acord cu manifestul PPE care urmează să fie aprobat, prin care se propune integrarea totală a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Însă nu toți membrii partidului lui Nehammer sunt de acord cu această decizie.

Într-un interviu acordat Euronews România, Othmar Karas, prim-vicepreședinte al Parlamentului European, s-a declarat surprins după ce a primit informația ca membrii Partidului Popular Austriac (ÖVP), condus de Karl Nehammer, ar trebui să voteze împotriva programului electoral prin care este propusă aderarea României și Bulgariei la Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE