Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, tot în afara Schengen terestru. Gerhard Karner: E contraproductiv să te gândești la următorul pas

La Bruxelles a început consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) – adică forul care ar putea duce România și Bulgaria în spațiul Schengen terestru. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a afirmat că este contraproductiv să te gândești la următorul pas, când încă nu este încheiată prima etapă: adică aderarea parțială a celor două țări la Schengen aerian și maritim. În lipsă de unanimitate, subiectul extinderii spațiului Schengen nici măcar nu a fost pe agendă.

Întrebat despre dificultățile întâmpinate de companiile austriece pentru a face afaceri în Bulgaria din cauza blocada Schengen a Vienei, ministrul Gerhard Karner a dat de înțeles că nu ar fi întrunite condițiile pentru ”următorul pas” adică intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele terestre.

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne: ”Am avut un dialog foarte dur și intens la finalul anului și am ajuns la un compromis care va intra în vigoare la sfârșitul acestei luni, și anume la sfârșitul lunii martie, așa-numitele Air Schengen și Schengen maritim. Și cred foarte mult în îndeplinirea acestui compromis o dată și în a face acest pas și apoi în a gândi următorul pas.

Orice altceva este contraproductiv, cred că este greșit și este greșit să vorbești despre asta deschis, să speculezi despre asta, să faci pasul următor înainte să faci primul pas”.

Austria este singura țară care se mai opune lărgirii spațiului Schengen invocând de fiecare dată problema migrației. La Bruxelles, România a fost lăudată de Comisia Europeană pentru măsurile luate la granița cu Serbia, în cadrul unui proiect pilot gestionat de instituția europeană.

Maria Moiș, jurnalistă Euronews România: ”România se poate lăuda că a scăzut presiunea migraționistă la granița cu Serbia aproape la zero, pentru că au fost foarte puțini migranți care au încercat în spațiul Uniunii Europene prin acest loc”.

Cătălin Predoiu: Nu e corect deloc să avem parte doar de o integrare parțială în spațiul Schengen

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, insistă totuși că România merită să fie parte, în integralitate, din spațiul Schengen.

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: ”Când vorbim despre Schengen, cred că România ar putea contribui la stabilitatea spațiului Schengen, ar putea întări spațiul Schengen. Nu e corect deloc să avem parte doar de o integrare parțială în spațiul Schengen. E adevărat că am făcut un pas important în decembrie, când am intrat în Schengen cu granițele aerian și maritim, dar acest progres trebuie urmat de un alt pas, anul acesta.

Maria Moiș, jurnalistă Euronews România: ”România din 31 martie va intra în spațiul Schengen aerian. Acestea sunt aeroporturi care operează zboruri internaționale. Unele dintre ele sunt în plin șantier, astfel că trecerea în spațiul Schengen se va face în containere”.

România pierde lunar 200 de milioane de euro așteptând la poarta terestră Schengen, arată o analiză a unei firme de consultanță. Consiliul UE și-a asumat că va depune eforturi în 2024 pentru a ridica controalele și la granița terestră. Planurile ar putea fi încurcate de reconfigurarea instituțiilor europene după alegerile europarlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE