Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Droguri și telefoane aduse cu drona în închisorile din România

Deținuții din România folosesc metode din ce în ce mai sofisticate, iar unele dintre ele par desprinse din filme. Ca să aibă droguri în închisoare, unii condamnați apelează la cunoscuți care încearcă să le trimită stupefiante cu ajutorul dronelor. Tot cu dronele se încearcă și trimiterea telefoanelor mobile.

S-a întâmplat anul trecut, în penitenciarele din Arad și Rahova. Informațiile au fost confirmate de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin, la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează.

Droguri aduse cu drona în închisorile din România

Reporter: "Cum ajung droguri și telefoane mobile în închisori ?"

Dan Halchin: "Niciun sistem nu este infailibil, însă noi trebuie să acționăm foarte punctual, pentru că persoanele private de libertate, în România, potrivit legii de executare, se bucură de foarte multe drepturi. Interesul nostru este ca, atunci când avem de-a face cu astfel de rețele în stadiu incipient, să nu afectăm populația care își vede de treabă și își execută pedeapsa respectând regulile. Avem două soluții: ori intervenim punctual, descoperim, constatăm, ridicăm, sancționăm, ori dacă constatăm că avem o rețea poate puțin mai elaborată, colaborăm cu organele de parchet. Durează puțin, dar demantelăm întreaga rețea."

Reporter: "Cu dronele sunt aduse drogurile?"

Dan Halchin: "Au fost cazuri punctuale, dar fără semnificație, din punctul meu de vedere."

Reporter: "Și ce ați făcut, cum ați rezolvat prblema?"

Dan Halchin: "Am luat legătura cu autoritatea aeronautică, care a creat niște black site-uri de jur împrejurul penitenciarului, iar asta înseamnă că producătorii de drone - firmele mai consacrate - nu pot opera în acele spații. Mai sunt situații în care se modifică softul sau sunt folosite drone de altă proveniență, de la firme care nu sunt vizibile pe piață și acolo e posibil să mai avem probleme."

Reporter: "Când s-a întâmplat?"

Dan Halchin: "La Arad a fost cel puțin un caz, la Rahova a fost cel puțin un caz. S-a întâmplat anul trecut."

Reporter: "Și drona a fost doborâtă?"

Dan Halchin: "Nu. Santinela din postul de pază a semnalat, s-a ieșit în afara perimetrului de detenție, s-a reținut persoana respectivă care opera aparatul și s-a chemat poliția. De acolo, s-a întocmit dosar penal."

Reporter: "Au trimis și scrisori impregnate cu droguri?"

Dan Halchin: "Da, cu diverse substanțe. De fiecare dată când le-am trimis la laborator, rezultatele au venit ca fiind substanțe necunoscute."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE