Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România va investi masiv în construcția de închisori: Peste 200 de milioane de euro, alocate pentru două penitenciare

România va investi masiv în construcția de închisori în următorii ani. Două penitenciare mari, vor fi construite cu peste 240 de milioane de euro. Unul este în județul Prahova, iar altul în județul Buzău.

Chiar la începutul anului a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor a penitenciarului din localitatea Unguriu, în județul Buzău.

Acesta ar urma să fie gata peste aproximativ 4 ani și va avea 900 de locuri de detenție la standarde europene.

Unitatea de la Buzău va fi construită pe o suprafață de 28.000 de metri pătrați. Pe lângă pavilioanele de cazare, va fi construit un centru medical, o biserică și o sală de sport. Unul dintre pavilioanele în regim deschis va fi în exteriorul penitenciarului.

Deocamdată, supraaglomerarea este o problemă în închisorile din România, motiv pentru care condițiile din penitenciare sunt invocate cu succes de fugarii români pentru a nu fi extrădați în țară.

Ce spune ministrul Justiției

”Am fost în 16 judeţe deja. Buzău este pe harta sistemului nostru cu un obiectiv destul de important. Unguriu este locul în care, după 20 de ani, se construieşte ceva de la zero în sistemul penitenciar românesc.

Vorbim de un penitenciar care înseamnă prima investiţie foarte importantă după anul 2020, când am reuşit să debutăm cu construcţia Centrului Educativ de la Buziaş, din Timiş. Acest penitenciar este emblematic pentru infrastructura sistemului de justiţie din România pentru că avem nişte obligaţii pe care, la un moment dat, va trebui să le respectăm, nu doar la nivel european, dar şi faţă de tot ce înseamnă cetăţean al României.

Sunt 24.000, aproape, de deţinuţi în puşcăriile din România. Gradul de ocupare este unul ridicat, condiţiile s-au îmbunătăţit foarte mult în ultimii ani şi credeţi-mă că nu sunt doar vorbe aruncate la o declaraţie de presă, ci realmente s-au făcut eforturi financiare, umane, de timp, în tot sistemul penitenciar. În ultimii doi ani, 2022-2023, mai bine de 2.000 de locuri de detenţie au fost lucrate, construite, modernizate, dintre care cred că 1.282 în anul 2023.

În decembrie chiar mă bucuram că la Gherla s-a făcut un pavilion nou de 60 de locuri pentru femei. Sunt eforturi constante pe care le facem, eforturi, repet, financiare, pe care le facem şi mă bucur că se întâmplă acest lucru pentru că sunt consecinţe importante ca urmare a acestor investiţii.

Ştiţi că mulţi dintre cei care fug din România, persoane condamnate şi se duc în alte state, primul lucru pe care îl invocă în instanţele respective, atunci când sunt prinşi, sunt condiţiile proaste din penitenciarele româneşti. ANP-ul şi Ministerul Justiţiei de fiecare dată comunică îmbunătăţirile din acest sistem", a declarat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Unguriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE