Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În ce condiții sunt tratați deținuții de la Penitenciarul Jilava

Cancerul, o boală care afectează 100.000 de români anual, se tratează și în Spitalul Penitenciar Jilava. Doctorii spun că pacienții de cancer au parte de tratament adecvat, chiar și acces la chimioterapie. Soția lui Rudel Obreja spune că în ciuda cererilor repetate de a primi un consult de specialitate, a fost tratat cu un medicament antispastic.

Rudel Obreja, fostul Președinte al Federației Române de Box a fost diagnosticat cu cancer în timp ce era deținut la Penitenciarul Jilava. Rudel Obreja a obținut o decizie de instanță pentru a se trata la un spital în afara penitenciarului.

„Pacientul respectiv nu a fost internat în spital. Nu a fost prezentat sau internat în unitatea noastră. Însă avem mulți pacienți cu afecțiuni oncologice. Pe mulți îi diagnosticăm noi când vin la noi pentru alte afecțiuni, prin acțiuni de screening pe care le desfășuram,” a declarat Geta Cucu, directorul Spitalului Penitenciar Jilava.

Personalul medical insuficient

La spitalul Jilava există 301 paturi pentru deținuți. În momentul de față, 200 dintre acestea sunt ocupate. Cele mai frecvente afecțiuni în spital sunt cele psihiatrice, urmate de problemele de tuberculoza, boli cronice și boli infecțioase. În prezent, cinci pacienți se află în izolare după ce au fost diagnosticați cu COVID-19, iar opt primesc tratament de specialitate în secția de oncologie.

Conform administrației, spitalul e dotat cu aparatură modernă, multe laboratoare și cabinete. Iar medicamentele din depozit sunt de ajuns încât să acopere nevoile deținuților, spun medicii. Deși doctorii spun că nevoile de bază sunt acoperite, personalul medical este doar la jumătate față de cât ar trebui să fie.

„Stocurile sunt suficiente conform procedurilor pe care le avem noi, interne, sa asigure un minim de 60-90 de zile. Acoperim aproape toate afecțiunile pe care le avem noi in spital,” a declarat Costică Moldoveanu, farmacist șef.

Tribunalul Ilfov a decis suspendarea pedepsei pe o perioadă de trei luni, cu interdicția de a părăsi România. Între timp, Rudel Obreja rămâne internat la Institutul Oncologic Fundeni din Capitală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE