Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lipsa muncitorilor îi obligă pe patroni să găsească soluții inedite. O firmă din Timișoara a angajat deținuți cărora le oferă și cazare

Lipsa muncitorilor în România îi obligă pe angajatori să găsească soluții inedite. O companie din Timișoara folosește deținuți cărora le oferă și cazare. De aceste condiții au parte doar deținuții aflați în regim semideschis, condamnați la cel mult un an de închisoare.

Aproape 100 de firme din județul Timiș caută lucrători

Aproape 100 de firme din județul Timiș caută lucrători pentru cele 1.700 de locuri de muncă vacante, spune Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Unele dintre acestea au căutat lucrători printre deținuții de la Penitenciarul Timișoara, cărora pedeapsa le permite să lucreze în regim semideschis.

Deținut: „E foarte bine, nu fac absolut nici o diferență, nu se uită urât la noi. Vorbesc ca de la om la om, ne respectăm reciproc. Am învățat foarte multe chestii bune aici. Cum să mă comport în societate, cum să respect un om și să știu să merg pe drum, să nu mai încalc legea, că totul se află.”

Deținut: „Personalul care lucrează acolo ne-a acceptat așa cum suntem, vorbesc cu noi, discutăm omenește.”

Deținut: „Reintegrare în societate se poate considera și perioada în care suntem la muncă. Suntem între oameni, lucrăm. În primul rând sunt greutățile sufletești. Pentru un om care n-a fost niciodată, e groaznic, dar trecem peste. Am greșit, plătim.”

Deținuții sunt păziți de angajații Penitenciarului

Pentru eficientizarea costurilor, una dintre companiile din oraș a închiriat un spațiu în care îi cazează pe deținuți. Imobilul poate adăposti 84 de persoane. Selecția a fost riguroasă, iar deținuții sunt păziți de angajații Penitenciarului.

Liviu Marica, director Penitenciar Timișoara: „Este pentru prima dată când o firmă din Timișoara este dispusă să încerce o astfel de colaborare, în care să pună la dispoziție spațiile de cazare pentru deținuții care prestează activități pentru firma respectivă.”

Deținuții lucrează în trei schimburi. Ei sunt cazați în secția exterioară a Penitenciarului Timișoara, în camere cu câte trei până la opt locuri.

Deținuții au un câștig direct: trei zile muncite sunt echivalente cu patru zile din pedeapsă. În plus, câștigă și ceva bani. Din contractele încheiate de firme cu Penitenciarul, deținutul primește 40%, iar restul este folosit pentru programe de calificare și reintegrare. Companiile care angajează foști deținuți pot primi subvenții de la stat pentru trei ani, cu condiția să îi păstreze toată această perioadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE