Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Peste 50 de magistraţi belgieni vor fi închişi pentru a vedea cum trăiesc deţinuţii

De Bianca Chirilă  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Ministrul belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne, a anunţat, sâmbătă, că 55 de magistraţi din ţara sa vor fi închişi până duminică, pentru a vedea direct cum este viaţa de deţinut, transmite Agerpres.

Magistraţii, care s-au oferit ca voluntari, au ajuns la închisoarea din Haren, o instituţie penitenciară nouă, cu o capacitate de 1.190 de locuri. Oficial, aceasta se va deschide pe 30 septembrie, a declarat o purtătoare de cuvânt a Administraţiei Penitenciarelor din Belgia.

Cei 55 de magistrați vor fi trataţi ca deţinuţi obişnuiţi

Până duminică după-amiaza, când vor fi eliberaţi, cei 55 de magistrați vor fi trataţi ca deţinuţi obişnuiţi.

„Magistraţii ştiu, evident, cum merg lucrurile într-o închisoare, dar experimentarea directă le dă o ocazie unică, ceea ce le va putea fi de folos la pronunţarea unor pedepse în deplină cunoştinţă de cauză", a arătat Van Quickenborne într-un comunicat.

Tototdată, personalul penitenciar se va pregăti pentru deschiderea închisorii de tip nou, cu celule mici, în care se va dezvolta „o abordare modernă", a declarat ministrul flamand, membru al Partidului Liberal Open VLD.

„Magistraţii participanţi, judecători în instanţe penale, judecători de instrucţie, procurori s-au oferit voluntari. Ei vor trebui să respecte ordinele şi instrucţiunile personalului penitenciar. Obiectivul este de a face detenţia cât mai realistă posibil. Ei nu îşi vor putea folosi telefoanele mobile, dar vor putea primi vizite familiale, ca şi deţinuţii reali", arată comunicatul.

Programul magistraţilor în închisoare va fi cel normal zilnic pentru condamnaţi

Programul magistraţilor în închisoare va fi cel normal zilnic pentru condamnaţi. Ei vor primi aceleaşi mese şi vor participa la aceleaşi activităţi obligatorii. Printre altele, vor face de serviciu la bucătărie şi la spălătorie. Stingerea va fi la orele 22, a precizat ministrul.

Spre deosebire de deţinuţii reali, magistraţii vor putea pune capăt experienţei în închisoare în orice moment, dacă nu pot suporta condiţiile de detenţie sau din orice alt motiv.

„Această imersiune le oferă magistraţilor care condamnă persoane la închisoare ocazia de a experimenta ce înseamnă privarea de libertate", a explicat Rudy Van de Voorde, director general al Penitenciarelor belgiene.

Distribuie

Taguri