Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalist condamnat în Rusia. Ivan Safronov a primit 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare”

Un jurnalist de investigație rus a fost condamnat la 22 de ani de închisoare sub acuzația de înaltă trădare. Ivan Safronov a fost găsit vinovat de transmiterea secretelor militare rusești către serviciile de informații cehe.

(Instanța a decis - n.r.) Să-i dea lui Safronov pedeapsa definitivă de închisoare pe o perioadă de 22 de ani, cu pedeapsa executată într-o colonie cu regim strict.

Sentința pronunțată în cazul Ivan Safronov este printre cele mai dure acțiuni împotriva jurnaliștilor independenți ruși și a criticilor de la Kremlin, care s-au confruntat cu presiuni crescânde în ultimii ani. Mulți jurnaliști ruși și activiști pentru drepturile omului au insistat pentru eliberarea lui Safronov. Aceștia susțin că autoritățile ar fi vrut să se răzbune pentru reportajele sale care au dezvăluit incidente militare rusești și tranzacții cu arme.

“Nu pot numi acest verdict altceva decât o decizie nepotrivită. Frazele năucitoare despre ilegalitate și netemeinicie nu pot reflecta toate prostiile care s-au întâmplat astăzi, la care am asistat cu toții,” a spus Dmitry Katchev, avocatul lui Ivan Safronov.

“Aș dori ca fiecare dintre voi care mă privește să se gândească dacă merită să rămână în această meserie. Daca un om care și-a făcut meseria a primit 22 de ani (de închisoare - n.r.). Gândiți-vă!”, a mai spus acesta.

Ivan Safronov a lucrat ca jurnalist timp de un deceniu. El a scris articole pe teme militare și de securitate pentru principalul cotidian rus de afaceri, Kommersant. Apoi, a devenit consilier al șefului corporației spațiale ruse Roscosmos, în mai 2020.  Ivan Safronov a afirmat că a avut acces doar la informații din surse publice și că nu a făcut nimic ilegal. La rândul lor, reprezentanții Roscosmos au susținut că Safronov nu a avut acces la secrete de stat. Fostul jurnalist a respins o ofertă a procurorilor de a-și recunoaște faptele și de a primi o pedeapsă mai mică, de 12 ani în loc de 22.

“Am pregătit un draft pentru contestație. Vom face contestație astăzi. Vom pleca de aici și ne vom duce la birou (pentru a depune o contestație - n.r.)”, a spus Daniil Nikiforov, avocatul lui Ivan Safronov.

Cu câteva ore înainte de verdictul dat de Tribunalul din Moscova, 15 instituții de presă independente ruse au emis o declarație comună prin care au cerut eliberarea lui Safronov.

De asemenea, Uniunea Europeană a solicitat autorităților ruse să renunțe la toate acuzațiile formulate împotriva fostului jurnalist și „să-l elibereze fără nicio condiție”.

“Sper că Putin va fi întemnițat în curând și Safronov va ieși din închisoare în curând. Așteptăm cu toții asta, atâta tot!”, a spus Samariddin Radjabov, activist al Opoziției.

“Constituția Federației Ruse a încetat complet să funcționeze în Rusia. Chiar și Articolul 29, despre libertatea presei, interzicerea cenzurii, despre libertatea de exprimare și gândire, toate acestea nu mai există în Rusia. Un om, care tocmai și-a făcut job-ul, va fi închis pentru 22 de ani. Ivan Safronov are acum 32 de ani, va împlini 54 când va ieși din această colonie cu regim strict. Nu mai am nimic de spus”, a spus Valeriya Chigina, susținătoare a lui Ivan Safronov, rezidentă în Moscova.

Ivan Safronov a fost reținut în iulie 2020, la Moscova, și de atunci se află în arest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE