Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 8.000 de fugari, extrădați în România pentru executarea pedepselor. Ministrul Justiției: ”Nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării”

Ministrul Justiției a anunțat, luni, că, în perioada 2015- 2023, peste 8.000 de persoane condamnate au fost aduse în România, în vederea executării pedepsei cu închisoarea. Alina Gorghiu a evidențiat că direcția pe care o urmează procedurile legale în privința fugarilor este favorabilă autorităților din România.

”Eforturile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor trebuie menţionate foarte limpede, pentru că în ultimii ani au dat rezultate deosebite în relaţia cu numeroase ţări.

Nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării. În trecut, aşa cum cunoaşteţi, un motiv important pentru genul acesta de refuz erau condiţiile proaste din penitenciare. Direcţia pe care o urmează procedurile legale pe fugari este favorabilă României, pentru că în ultima perioadă foarte mulţi fugari au fost predaţi României, indiferent care este numele acestora", a declarat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă, la Penitenciarul Rahova, potrivit Agerpres.

Sute de fugari dați în urmărire internațională, aduși în România

Ministrul Justiției a precizat că numărul persoanelor transferate în vederea executării pedepselor în România a crescut de la un an la altul.

”Trebuie să vedeţi evoluţia, pentru că, într-adevăr, efortul poate fi văzut şi prin intermediul cifrelor: 2015 - 2023 au fost transferate în România în vederea executării pedepsei 8.162 de persoane. Anul acesta, până la 10 octombrie 2023, avem aduse în România 621 de persoane, 604 în baza mandatului european de arestare. Din anul 2020 până în prezent, (...) au fost aduse în România 2.600 de persoane faţă de care era dispusă urmărirea internaţională, dintre care 2.547 în baza mandatelor europene de arestare”, a precizat Alina Gorghiu, conform sursei citate.

În prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România. Dintre acestea 880 au fost aduse în ţară datorită garanţiilor pe care Ministerul Justiţiei, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, le-au prezentat autorităţilor din statele unde se aflau aceste persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE