Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ionel Arsene a fost dat în urmărire generală de Poliția Română. Potrivit unor surse, acesta s-ar afla în Italia, unde a plecat în data de 4 martie.

Președintele Consiliului Județean Neamț are de executat în România o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare.

Nu este singurul caz al unui politician condamnat care a ajuns în alte țări. Și alți condamnați români au plecat din România, înainte de condamnare.

Elena Udrea și Sorin Oprescu sunt nume cunoscute pe lista politicienilor sau afaceriștilor care au primit condamnări definitive în România, însă au fugit din țară, înainte de pronunțarea sentințelor.

Italia este o destinație preferată de fugarii condamnați

03/05/2023 , 22:47

Darius Vâlcov, dat în urmărire generală, a fost condamnat definitiv, pentru că nu a fost găsit pentru a fi încarcerat

Poliția l-a dat în urmărire generală pe fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, deoarece nu a fost găsit la adresă pentru a fi încarcerat.

Potrivit surselor Euronews România, Darius Vâlcov este plecat în Italia încă din anul 2020, acolo și-ar fi deschis și o firmă și are inclusiv declarat un nou domiciliu.

Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță, în 2018, la 8 ani de închisoare cu executare. Acuzațiile sunt de trafic de influenţă, spălare de bani și efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

Este vorba de Dosarul Tablourilor, numit astfel după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

Mario Iorgulescu a fost condamnat, în primă instanță, la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru accidentul din 2019, în urma căruia a murit un tânăr de 24 de ani. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată.

Judecătorii Tribunalului București l-au găsit vinovat pe Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu (președintele Ligii Profesioniste de Fotbal), că a condus sub influența alcoolului și a drogurilor, atunci când a provocat accidentul în care și-a pierdut viața tânărul de 24 de ani.

După acel accident provocat în 2019, Mario Iorgulescu a fost dus în Italia, la câteva zile, de către familia sa, pentru a primi îngrijiri medicale la o clinică și a rămas în peninsulă, până în prezent. Autoritățile române au încercat să obțină extrădarea sa, însă judecătorii din Italia au decis că starea psihică a lui Mario Iorgulescu nu-i permite să participe la procese penale în țară. Procedura de extrădare s-ar putea relua, totuși.

Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată în august 2020 pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

Dragoș Săvulescu

Fostul acționar de la Dinamo a fost condamnat în februarie 2019 la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale de plaje de pe litoral, însă a fugit în Italia. Acolo judecătorii au decis să respingă cererea de extrădare și au și scăzut sentința la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Alina Bica

Se află într-un oraș din sudul Italiei. Magistrații italieni au decis să respingă cererea de extrădare și ca fosta șefă a DIICOT să execute acolo sentința de 4 ani de închisoare, însă în arest la domiciliu.

Daniel Dragomir

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat în țară, în iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru fapte de corupție, s-a predat în Italia, la începutul anului 2019, însă nici acesta nu a fost extrădat până acum, procedura fiind în desfășurare.

O altă țară în care au ajuns condamnați români, Grecia

Sorin Oprescu, fostul edil al capitalei a plecat acolo înainte să fie condamnat, în mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție. Judecătorii eleni au decis să nu-l extrădeze, pe motiv că nu ar beneficia de condiții decente în închisorile din România și că nu ar primi îngrijirile medicale necesare pentru bolile de care suferă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE