Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista fugarilor celebri și a țărilor în care se află

Elena Udrea și Sorin Oprescu sunt cele mai recente nume pe lista politicienilor sau afaceriștilor care au primit condamnări definitive în România, însă au fugit din țară înainte de pronunțarea sentințelor.

Un studiu al Administrației Naționale a Penitenciarelor arată că unul din cinci condamnați definitiv dispare de la domiciliu înainte de pronunțarea unei decizii de închisoare cu executare. Astfel că Ministerul Justiției a propus recent o „lege a fugarilor”, prin care aceste persoane să fie acuzate și de evadare în cazul în care nu se predau autorităților în termen de șapte de zile de la pronunțarea condamnării.

Jurnalistul Euronews, Eduard Popescu, a făcut o sinteză a țărilor indulgente când vine vorba de extrădare și ne prezintă o listă a fugarilor celebri.

Mulți dintre fugarii condamnați definitiv sunt găzduiți chiar de țările vecine. Fostul parlamentar Sebastian Ghiță s-a refugiat în Serbia din 2016, fostul deputat Cristian Rizea se află de mai mulți ani în Republica Moldova, la Chișinău, în timp ce, în Ungaria, au găsit înțelegere foștii deputați Olosz Gergely și Marko Attilla Gabor.

Mergând puțin mai departe în Europa, ajungem în Grecia, acolo unde se află acum și Sorin Oprescu, țară în care a fost prins, în vara lui 2019, și Dragoș Săvulescu, eliberat însă ulterior și plasat sub control judiciar.

În Marea Britanie, Înalta Curte a respins extrădarea lui Puiu Popoviciu în România, pe motiv că afaceristul nu a avut parte de un proces corect. Tot la Londra așteaptă procesul de extrădare și Alexander Adamescu.

Și Italia se dovedește o țară indulgentă în privința extrădărilor. Alina Bica, fosta șefă DIICOT, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir sau Mario Iorgulescu, fiului șefului LPF Gino Iorgulescu, nu au fost predați de italieni autorităților române.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE