Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Financial Times: Rușii au spionat toată Europa din Austria. Kremlinul a avut acces din Viena la sistemul Schengen și la un computer NATO

Jan Marsalek, directorul executiv fugar al Wirecard, este acuzat că a colaborat cu funcționari corupți din serviciile de informații austriece pentru a spiona cetățeni europeni, inclusiv prin intermediul bazei de date Schengen, potrivit Financial Times.

De asemenea, se presupune că a fost implicat în planificarea unor spargeri și asasinate comise de echipe de elită rusești.

Marsalek a reușit să obțină o mașină de criptografie avansată de la un guvern al NATO și să transmită ilegal la Moscova conținutul telefoanelor furate de la înalți funcționari publici austrieci.

Partidul Verzilor, aflat la guvernare în Austria, a acuzat vineri Partidul Libertății, de extremă dreapta, că a permis spionajul rusesc, în timp ce scandalul în care este implicat un fost director fugar al firmei germane de plăți Wirecard, aflată în faliment, a luat amploare.

Acuzații grave la adresa fostului ministru de Externe austriac, Herbert Kickl

Arestarea de săptămâna trecută a fostului agent de informații interne Egisto Ott a scos la iveală noi dezvăluiri, ceea ce a determinat ambele partide aflate la putere să îl acuze pe liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl, ministrul de interne din 2017 până în 2019, că este vinovat pentru deficiențele din aparatul de securitate, potrivit Reuters.

"Avem potențiala infiltrare a serviciilor noastre secrete de către agenți ruși. Acest lucru este foarte, foarte grav, iar Partidul Libertății și Kickl sunt direct legați de aceasta", a declarat liderul parlamentar al Verzilor, Sigrid Maurer, în fața reporterilor.

FPO a adoptat o poziție pro-Rusia, opunându-se sancțiunilor UE impuse Moscovei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Sub conducerea unui lider anterior, a încheiat, de asemenea, un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin.

Kickl neagă că este pro-rus și spune că partidul său apără neutralitatea austriacă. FPO a negat toate acuzațiile care îl implică pe Marsalek.

FPO conduce în sondajele de opinie, valorificând îngrijorările legate de imigrație și probleme precum inflația. În acest an vor avea loc alegeri parlamentare.

Procurorii au declarat doar că Ott a fost arestat sub suspiciunea de abuz de funcție și activitate de spionaj în detrimentul Austriei, fără a da detalii. Ott neagă orice abatere.

Rapoartele din mass-media spun că Ott este suspectat că a transmis date telefonice ale unor înalți oficiali din Ministerul de Interne către Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE