Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum încearcă Kremlinul să justifice războiul din Ucraina. Ambasadorul Rusiei la ONU: ”Nu am avut de ales decât să ne apărăm țara”

Rusia a încercat să justifice invazia sa ilegală a Ucrainei, precizând că nu a avut de ales și a admis că nu a reușit să pună în plaicare acrodul de la Minsk din 2015.

Ambasadorul Moscovei la Națiunile Unite, Vasily Nebenzya, a declarat: „Evident că Rusia nu a implementat acordul de la Minsk, cu atât mai mulți oameni vor înțelege că nu am avut de ales decât să ne apărăm țara, pentru a ne proteja identitatea și viitorul.”

Rusia a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a marca cea de-a 8-a aniversare de la semnarea acordului, pe care națiunile occidentale l-au considerat nul de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

"Este timpul să recunoaștem adevărul. Adevărul este că Putin a dovedit o dată pentru totdeauna că este imposibil de negociat cu el", a declarat ambasadorul ucrainean Sergiy Kyslytsya.

SUA au numit acordul „anulat” de către președintele rus Vladimir Putin, în urma deciziei sale de a invada Ucraina.

Acordul de la Minsk, anulat de Rusia

Acordul de la Minsk a fost pus în aplicare pentru a detensiona conflictul din Donbas, în estul Ucrainei, dar nu a mai fost respectat de liderii de la Kremlin când au început detașarea armatei pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce Rusia numește „operațiunea specială de salvare” a zonelor pe care le-a invadat.

Deși diplomația continuă un dialog pentru negocierea păcii între Rusia și Ucraina, în ciuda  acțiunilor contrare ale Kremlinului. Moscova a expulzat recent patru diplomați austrieci ca răzbunare pentru expulzarea a patru diplomați ruși acuzați de spionaj.

Iar la Conferința de Securitate de la München, liderii statelor baltice au subliniat că vor insista ca un tribunal internațional să fie înființat pentru a investiga crimele de război pe care Rusia le comite în timpul agresiunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE