Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Belgiei spune că a expulzat zeci de spioni ruși: "Erau așa-ziși diplomați"

Pe lângă războiul din Ucraina, Rusia duce și un război informațional și de spionaj, în dorința de a obține informații care să o ajute să câștige în Ucraina.

Rând pe rând, mai multe țări au expulzat o mulțime de ruși în decursul celor doi ani de la începutul conflictului, iar mulți dintre ei erau diplomați. Belgienii lucrează și ei la deconspirarea spionilor sub acoperirea de diplomați. Premierul Alexander De Croo a spus că țara sa a expulzat deja zeci de astfel de persoane.

Premierul Belgiei spune că a expulzat zeci de spioni ruși

"În ultimele luni, Belgia a expulzat zeci de așa-ziși diplomați ruși. Dacă erau spioni? În mod clar, da. Pe hârtie, ei sunt diplomați, dar noi știm foarte bine că desfășoară și alte activități aici. Belgia a făcut-o de mai multe ori fără să vorbească prea mult despre asta. Sunt activități de spionaj, activități de destabilizare, știm că treburile acestea se întâmplă în Belgia. Au fost și atacuri cibernetice. Atunci când luăm o poziție împotriva Rusiei, site-urile noastre sunt atacate în orele următoare", a spus Alaxander De Croo, citat de RTL.

Conform unii sondaj din 2023, citat de The Brussels Times, "nicăieri altundeva în Europa, Rusia nu are atât de multe echipamente de comunicații prin satelit, folosite pentru a transmite informații sensibile înapoi către Rusia, ca în clădirile ambasadei sale din Belgia."

Pe acoperișul clădirii ambasadei Rusiei din municipalitatea Uccle se află 17 antene satelit și alte câteva antene și echipamente de comunicații care pot fi folosite atât pentru comunicații, cât și pentru spionaj.

Alexander De Croo a explicat cum funcționează finanțarea ajutorului belgian pentru Ucraina.

"Putin plătește. Belgia a găsit, de fapt, o soluție inteligentă. Rusia are sute de miliarde de active înghețate în Belgia, iar ajutorul din Ucraina este plătit cu taxele pe acești bani. Deci ajutorul nu este finanțat de contribuabilii belgieni. Putin plătește pentru războiul pe care Ucraina trebuie să-l ducă împotriva lui", a spus De Croo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE