Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Ciucă: Gazele din perimetrul Neptun Deep vor fi extrase începând cu 2026

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, cu ocazia semnării documentelor de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru 50% din perimetrul Neptun Deep, că gazele vor fi extrase nu mai târziu de 2026, potrivit Agerpres.

„Urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită, astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele.”, a menționat premierul.

Totodată, acesta a mai menționat și faptul că prin acest demers se va concretiza procesul prin care vor fi extrase gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz și compania OMV Petrom, „nu mai târziu de 2026”.

„Ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari, să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri, atât din regiune, cât şi din Uniunea Europeană", a precizat premierul, în cadrul ceremoniei de la Palatul Victoria.

Romgaz va prelua participația de 50% deținută de grupul american ExxonMobil, o achiziție de un miliard de dolari. Pentru finalizarea tranzacției trebuie îndeplinite câteva condiții, printre care aprobarea din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), autorizarea tranzacției de către Consiliul Concurenței, precum și o Hotărâre de Guvern care aprobă menținerea valabilității Acordului Petrolier semnat în anul 2000.

Premierul Nicolae Ciucă va participa astăzi la semnarea contractului dintre Romgaz și Exxon pentru preluarea participaţiei americane în perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, potrivit unui comunicat din partea biroului de presă al Guvernului.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat în urmă cu câteva zile că Romgaz va semna contractul pentru preluarea zăcământului Neptun Deep de la Exxon în decursul acestei săptămâni.

"Am avut discuţii cu cei de la Romgaz şi de la Petrom şi, odată ce vor intra în acest proiect, noi vom încerca să urgentăm şi să ardem nişte etape, să ajutăm cât se poate cu partea birocratică, cu avizele care nu au fost încă luate, în aşa fel încât să grăbim acest lucru. Este în apele teritoriale româneşti încă de la început. Acum vedem, mai bine ca oricând, ce înseamnă o umbrelă de securitate a Alianţei Nord-Atlantice", a adăugat Popescu.

Ministrul Energiei: Perimetrul Neptun Deep nu face parte din zona contintentală câștigată de România în procesul de la Haga cu Ucraina

El a precizat, pentru a elimina orice fel de speculaţii, că perimetrul Neptun Deep nu face parte din zona continentală câştigată de România în procesul de la Haga cu Ucraina.

Potrivit acestuia, "nimeni nu pune problema securităţii investiţiilor în România".

"În viitorul apropiat, producţia României de gaze se va dubla, iar asta înseamnă independenţă completă a ţării noastre şi, totodată, vom deveni furnizor de securitate energetică naţională. Şi, având în vedere că vom avea suficient gaz, estimăm că şi preţurile se vor aşeza", a completat el.

Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase la jumătatgea acestui an

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase la jumătatea acestui an, exploatarea urmând a asigura circa un miliard de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 10% din consumul anual înregistrat în România.

"Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oil and Gas la jumătatea acestui an şi atunci vom avea un miliard de metri cubi în plus pe an asiguraţi prin această investiţie. (...) În perimetrul de la Caragele există speranţe şi s-a discutat ca primele gaze să fie extrase în anul 2024 iar în perimetrul Neptun Deep, mai devreme de finele lui 2026-2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră. Cert este că, în tot acest ansamblu, trebuie să recunoaştem că România este o ţară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă în acest moment", a afirmat Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE