Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul amenință cu "un atac direct" dacă Iranul va lansa o lovitură "de pe teritoriul său"

Ministrul de Externe al Israelului a transmis Iranului să nu încalce o "linie roșie" și a avertizat că armata israeliană va răspunde cu atacuri directe asupra țintelor iraniene "dacă Teheranul lansează vreun atac asupra Israelului, de pe teritoriul său", conform Fox News.

Amenințarea ministrului Israel Katz vine în contextul în care liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat din nou cu represalii ca urmare a unui atac aerian israelian care a ucis mai mulți oficiali militari iranieni în Siria, săptămâna trecută.

Israelul amenință Iranul cu "un atac direct"

Iranul se bazează, de mult timp, pe "grupuri teroriste proxy" pentru a ataca Israelul. De altfel, iranienii au desfășurat multe atacuri împotriva Israelului, dar de obicei au făcut acest lucru prin intermediul unor grupuri ca Hamas, Hezbollah și Houthi, considerate teroriste de majoritatea statelor.

Însă o asemenea măsură anunțată de Israel ar însemna o escaladare majoră a conflictului. Acest schimb de amenințări dintre Israel și Iran este cel mai recent semnal că războiul Israelului împotriva Hamas ar putea degenera într-un conflict regional, ceea ce SUA tot încearcă să evite.

Chiar dacă Statele Unite rămân un aliat al Israelului, există o ruptură tot mai mare între administrația președintelui Biden și guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu. Biden critică planurile lui Netanyahu pentru războiul din Gaza, pe care le numește "o greșeală", pentru că sunt multe victime civile.

Totul vine mai ales după ce premierul israelian a spus că armata sa va ataca și ultima redută a grupării Hamas, adică orașul Rafah, situat la granița cu Egiptul. Până acum, Israelul a reușit eradicarea a 19 din cele 25 de batalioane ale Hamas din Gaza.

Democrații din Congresul SUA au mers mai departe și i-au cerut lui Biden "să rețină armele Israelului", dacă Netanyahu nu face tot posibilul pentru a limita victimele civile pe câmpul de luptă.

Luna trecută, liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, a cerut Israelului să organizeze noi alegeri pentru a-l înlocui pe Netanyahu, provocând reacții diverse din partea oficialilor israelieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE