Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unde "dispare" ajutorul trimis în Gaza. Ambasador: "Hamas fură mâncare și o vinde populației"

Criza umanitară din Gaza a devenit catastrofală, nu doar din cauza războiului propriu-zis, ci și din cauza lipsei de alimente și de ajutoare, în general. Cel puțin așa susțin palestinienii, dar și ONU și alte organisme abilitate.

"Hamas fură mâncare și o vinde populației"

Însă ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, contrazice aceste păreri și susține că realitatea de pe teren este cu totul alta.

Excelența sa, Reuven Azar, ambasadorul extraordinar și plenipotențial al Israelului în România: "Noi facem acum foarte mult pentru a facilita ajutor umanitar pentru populația Gazei. Au fost aproape 200 de camioane cu mâncare și medicamente pe zi, care au intrat în Gaza. Israel, de fapt, ajută locuitorii țării inamice, care a atacat Israelul. Asta trebuia să fie responsabilitatea palestinienilor, nu a israelienilor.

În ceea ce privește cererea americanilor, chiar dacă sunt cantități mari de mâncare care ajung în Gaza, americanii ne-au rugat să deschidem și alte coridoare pentru a livra mâncare. Și am făcut asta, numărul de camioane a crescut.

Și dacă te uiți la câtă mâncare ajunge acolo, sunt aproape 4 kg pe persoană, pe zi, care ajung acolo. Deci mâncarea ajunge acolo, dar problema e că Hamas fură o parte din acea mâncare și o vinde populației, dacă vă vine să credeți. Comunitatea oferă ajutor gratuit și Hamas ia acele ajutoare și le vinde populației. În rapoartele ONU nu vedem condamnarea Hamas. (...)

Avem o prezență în Fâșia Gaza, dar nu controlăm tot. Forțele noastre intră și ies. Sunt unele locuri unde menținem o prezență permanentă, dar asta doar parțial. Deci nimic nu împiedică intrarea ajutoarelor."

Inteligența artificială, în arsenalul armatei Israelului

Cu toate că războiul se anunța unul de relativ scurtă durată, dacă avem în vedere diferența tehnologică, logistică și informațională uriașă, Israelul continuă să lupte în Gaza, cu scopul de a eradica Hamas.

Această grupare a fost însă bine pregătită de la început, iar asta s-a datorat aliaților, precum Iran. În aceste condiții, armata Israelului luptă pe mai multe fronturi.

Excelența sa, Reuven Azar, ambasadorul extraordinar și plenipotențial al Israelului în România: "Vedem cum operează Iranul, cum încearcă să ajute Hamasul să supraviețuiască. Noi nu suntem interesați de niciun război, însă se pare că nu contează ce vrem noi, pentru că Iranul ne atacă de ani de zile, de decenii, ajută toți acești intermediari în jurul nostru.

Au o capacitate de 150.000 de rachete, cu Libanul, cu Hezbollah-ul, cu milițiile șiite din Irak și oferă arme sofisticate și au și mijloacele de a le produce, ei sau Yemen.

Încearcă să devină o putere hegemonică. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Israel va încerca să taie un tentacul al Iranului, care este Hamas".

Pentru a eradica Hamas, Israelul se folosește de un arsenal vast de cunoștințe, dar și de progresul pe care îl cunoaște inteligența artificială.

Excelența sa, Reuven Azar, ambasadorul extraordinar și plenipotențial al Israelului în România: "Sunt câteva aplicații de inteligență artificială care sunt folosite când analizăm capacități mari de date, dar nu sunt folosite pentru a ținti oamenii. Sunt câteva lucruri în acest război care nu au mai fost văzute până acum, gen diverse vehicule armate, diverse forțe coordonate în mod foarte eficient, am comunicat în diverse feluri, sunt noi dezvoltări tehnice.

Și Hamas a folosit orice tip de rachetă antitanc pe care vi-l puteți imagina, dar nu au distrus blindatele noastre. Inteligența artificală poate fi folosită și în ceea ce privește apărarea antirachetă.

Avem tot felul de date de la toate atacurile din Gaza, din Liban, din Irak. Toate datele sunt adunate, analizate cu unelte moderne. Sistemele noastre de apărare antirachetă au ajuns la un nivel fără precedent, care nu poate fi comparat cu nicio altă armată. Deci tehnologia funcționează aici în avantajul nostru, acestea sunt tehnologii care sunt împărtășite cu partenerii noștri americani, cu alte țări."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE