Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul secretar de Stat al SUA, Mike Pompeo, cere deblocarea ajutorului pentru Ucraina. Acuzații privind o influență rusă la vârful Partidului Republican

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo, care a condus diplomaţia americană sub preşedinţia lui Donald Trump, s-a alăturat corului crescând de republicani proeminenţi care cer aprobarea unui nou ajutor financiar pentru Ucraina, după ce unii membri de partid i-au acuzat pe cei care se opun acestui ajutor că au cedat în faţa propagandei ruse, relatează marţi agenţia Reuters.

Cele 95 de miliarde de dolari solicitate de preşedintele democrat Joe Biden pentru Ucraina, Israel şi alţi aliaţi ai SUA au fost aprobate de Senat, dar preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, blochează de câteva săptămâni supunerea proiectului la vot.

Pompeo, fost membru al Camerei Reprezentanţilor, a publicat luni o scrisoare deschisă în care îl "încurajează" pe Johnson să pună proiectul pe ordinea de zi.

Mai mulți republicani îi cer lui Johnson să nu mai blocheze proiectul

Biroul lui Mike Johnson nu a comentat acest apel, scris împreună cu John Walter, preşedintele Hudson Institute, cu care colaborează în prezent Pompeo, şi nici recentele alegaţii ale preşedinţilor republicani a două comisii pentru securitate naţională din Camera Reprezentanţilor în sensul că membri ai partidului sunt influenţaţi de "propaganda rusă".

Deputatul Michael McCaul, şeful comisiei pentru afaceri externe a Camerei, a declarat săptămâna trecută pentru Puck News că "propaganda rusă a pătruns din nefericire în SUA şi a infectat o bună parte din baza partidului meu".

Reprezentantul Mike Turner, care conduce comisia pentru informaţii a Camerei, a afirmat la rândul său duminică pe CNN că remarca lui McCaul este "absolut adevărată".

"Vedem venind direct din Rusia încercări de a disimula comunicaţii anti-Ucraina şi mesaje pro-Rusia, dintre care unele pot fi auzite chiar în Camera" Reprezentanţilor, a spus Turner.

De exemplu, a menţionat el, unii membri ai Congresului susţin "incorect" că actualul conflict dintre Rusia şi Ucraina este legat de NATO.

"Pe măsură ce această propagandă se extinde, devine tot mai greu să înţelegem că în realitate este vorba de o luptă între autoritarism şi democraţie", a explicat congresmanul american.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE