Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză CSIS: Care vor fi efectele unei reduceri a ajutorului militar occidental pentru Ucraina

Centrul pentru Studii și Strategice Internaționale (CSIS) din Washington a elaborate o analiză privind posibile evoluții ale războiului din Ucraina în 2024. Analiștii amricani din cadrul CSIS estimează că, pe măsură ce în Congresul american există dezabateri cu privire la continuarea acordării de asistență militară către Kiev, capacitățile militare ucrainene scad, putând intra în declin.

Predicțiile făcute de analiștii centrului atrag atenția că armele, munițiile și proviziile își vor menține ritmul pe parcursul anului 2024, dar efectele unei posibile scăderi a ajutorului vor fi din ce în ce mai evidente pe câmpul de luptă.

Fără ajutor militar susținut, armata ucraineană nu va mai putea respinge atacurile rusești

Până în februarie sau martie 2024, Ucraina ar putea întâmpina dificultăți în contra-ofensiva de eliberare a teritoriului său de sub ocupația rusă. Analiștii CSIS estimează că, fără un ajutor militar susținut, până la începutul verii, armata ucraineană va avea dificultăți să respingă atacurile rusești. O asemenea perspectivă ar putea duce la prăbușirea frontului și la o încheiere a războiului în termeni extrem de duri impuși de Rusia.

Fără ajutor militar susținut, până la începutul verii, armata ucraineană va avea dificultăți să respingă atacurile rusești. O asemenea perspectivă ar putea duce la prăbușirea frontului și la o încheiere a războiului în termeni extrem de duri impuși de Rusia.

-The Center for Strategic and International Studies

E nevoie de un flux continuu de muniții și arme pentru a le înlocui pe cele epuizate.

În timpul contra-ofensivei de la începutul acestui an, Ucraina trăgea cu muniție într-un ritm extrem de ridicat, aproximativ 6.000 de cartușe de artilerie pe zi. Ucraina nu va rămâne fără muniție, deoarece o parte din reaprovizionare va continua din surse americane și globale. Cu toate acestea, pe măsură ce fluxul de muniție scade, Ucraina va fi constrânsă să acorde prioritate selectivă doar anumitor ținte, din lipsă de resurse.

În loc să tragă în toate locațiile suspectate ale inamicului, va putea trage doar în locații precis identificate, pentru a nu consuma muniție. În cele din urmă, va putea trage doar în țintele considerate cele mai periculoase, cum ar fi bateriile de foc rusești care țintesc forțele ucrainene. În mod similar, militarii ucraineni ar putea pierde echipamente într-un ritm constant.

Fără înlocuirea lor, armata ucraineană și-ar putea diminua puterea de foc. O astfel de realitate dură ar înseamna ca tot efortul de război să fie suportat exclusiv de factorul uman, iar Ucraina să înregistreze și mai multe pierderi de vieți omenești.

Dacă fluxul de muniție scade, Ucraina va trebui să acorde prioritate selectivă doar anumitor ținte. În loc să tragă în toate locații suspecte ale inamicului, va putea trage doar în locații precis identificate. În cele din urmă, militarii ucraineni vor ajunge să tragă doar în țintele considerate cele mai periculoase, cum ar fi bateriile de foc rusești care țintesc forțele ucrainene.

-The Center for Strategic and International Studies

Ajutorul militar pentru Ucraina - doar o parte a răspunsului american la războiul de agresiune al Rusiei

Ajutorul militar direct este doar o parte a eforturilor americane mai ample ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei. Acest efort include finanțarea forțelor americane care au ajuns în Europa de Est, alimentarea bugetelor agențiilor guvernamentale din Statele Unite, altele decât Departamentul de american al Apărării, care desfășoară activități legate de război, asistență umanitară globală și sprijin economic pentru guvernul ucrainean. O întrerupere a ajutorului occidental ar afecta și alte  domenii.

Există trei elemente ale ajutorului militar: cel oferit prin intermediul autorității directe prezidențiale (PDA), apoi cel oferit prin Iniţiativa americană de Asistenţă în Securitate pentru Ucraina (USAI) şi finanţarea pentru înlocuirea echipamentului militar american transferat către Kiev. Ajutorul acordat Ucrainei sub autoritatea directă a președintelui american, îi permite lui Joe Biden să trimită în Ucraina echipamente din stocurile de armament americane.  

Iniţiativa americană de Asistenţă în Securitate oferă Ucrainei și fonduri pentru servicii militare indirecte, (instruirea militarilor ucraineni, facilități pentru cumpărarea de arme de pe piața mondială și contractare de echipamente noi).

-The Centre for Strategic and International Studies

 Potrivit CSIS, la fiecare două săptămâni, Departamentul american al Apărării anunță un pachet de ajutor care se ridică în mod constant la aproximativ 1 miliard de dolari pe lună. După noiembrie 2023, livrările au scăzut brusc și vor atinge nivelul minim la începutul verii 2024. Livrările vor crește ușor la sfârșitul verii anului 2024, pe măsură ce producția din contractele de achiziție începe să sosească.

După noiembrie 2023, livrările de armament către Ucraina au scăzut și, dacă Occidentul nu se mobilizează, vor atinge nivelul minim la începutul verii 2024. Livrările de armament vor crește la sfârșitul verii anului 2024, pe măsură ce producția din contractele de achiziție începe să sosească pe teritoriul ucrainean.

-The Centre for Strategic and International Studies

Ce fac europenii pentru a ajuta Ucraina

Europenii și alții s-au angajat să ofere ajutor militar de 50 de miliarde de dolari, împărțiți în sume pe termen scurt și unele pe termen lung, exact ca și ajutorul oferit de americani. Este critic pentru Ucraina ca aceste ajutoare americane și europene să ajungă la un milliard de dolari pe lună, au estimat analiștii de la CSIS.

Washingtonul a cerut ca națiunile europene să compenseze din bugete proprii orice decalaj creat de reducerile temporare ale ajutorului acordat de Statele Unite autorităților de la Kiev. Guvernele europene se confruntă însă cu aceleași presiuni interne, ca și cel al Statelor Unite. Partidele din opoziție  și opinia publică ar putea susține că banii sunt necesari acasă. Dacă Statele Unite își vor reduce ajutorul, probabil că țările europene vor face același lucru, estimează CSIS.

Washingtonul a cerut ca națiunile europene să compenseze din bugete proprii orice decalaj creat de reducerile temporare ale ajutorului acordat de Statele Unite autorităților de la Kiev.

-The Centre for Strategic and International Studies

Efectele unei reduceri a ajutorului militar occidental pentru Ucraina

Reducerile ajutorului militar occidental vor face ca armata ucraineană să piardă treptat puterea de foc. Orașele ucrainene vor suferi mai multe distrugeri pe măsură ce apărarea antiaeriană va slăbi și mai multe rachete rusești vor reuși să lovească ținte ucrainene. Până la începutul verii, Ucraina va avea greutăți să respingă atacurile rusești. În cele din urmă, apărarea ucraineană s-ar putea prăbuși, iar rușii ar putea obține câștiguri teritoriale majore. Ar putea urma chiar un colaps complet al Ucrainei, mai arată analiștii de la CSIS.

Reducerile ajutorului militar occidental vor face ca armata ucraineană să piardă treptat puterea de foc.

Într-un asemenea scenariu, estimează analiștii de la CSIS, liderii ucraineni nu vor aștepta catastrofa militară totală. Ei vor înțelege încotro se îndreaptă războiul și vor consimți până la urmă să ajungă la un acord cu Rusia. Acordul va prevedea o încetare definitivă a focului și continuarea negocierilor privind statutul viitor al teritoriilor și populațiilor. Ar putea fi organizat un referendum și pentru statutul Peninsulei Crimeea.

Ce ar însemna o victorie a lui Putin în Ucraina, fie ea și parțială

Un astfel de scenariu pesimist ar însemna o victorie a lui Putin, dar una parțială. Liderul de la Kremlin ar fi sperat să preia controlul asupra întregii țari, dar nu a reușit să îngenuncheze definitiv Ucraina, așa cum pretindea la începutul războiului. După moartea a sute de mii de militari ruși și după pierderea unei imense cantități de armament, Kremlinul va trebui să se mulțumească cu anexarea doar a 17% din teritoriul Ucrainei.

După moartea a sute de mii de militari ruși și după pierderea unei imense cantități de armament, Kremlinul va trebui să se mulțumească în final cu anexarea doar a 17% din teritoriul Ucrainei.

Luând în calcul un asemenea scenariu, analiștii de la CSIS estimează că propaganda lui Putin ar putea pretinde că Rusia a învins nu doar Ucraina, ci și NATO și Occidentul în ansamblul său. Rusia ar putea specula avantajul unei victorii de imagine în Ucraina pentru a obține câteva concesii importante: ridicarea sancțiunilor occidentale, evitarea plătirii compensațiilor de război pentru dezastrul provocat în Ucraina, precum și o amnistie generală pentru criminalii de război ruși implicați în crime împotriva umanității.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE