Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană analizează o achiziție comună pentru a oferi muniție Ucrainei

Uniunea Europeană analizează de urgență modalitățile prin care statele membre să cumpere în mod colectiv muniții pentru a ajuta Ucraina, în urma avertismentelor Kievului că forțele sale au nevoie rapid de mai multe provizii.

Miniștrii afacerilor externe ai blocului comunitar s-au întâlnit luni la Bruxelles, unde au discutat ideea achizițiilor comune de arme, potrivit Euronews.com.

Însă Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a avertizat că acest lucru ar dura, chiar dacă Ucraina are nevoi urgente, și că ar trebui luată în considerare achiziționarea colectivă de provizii.

"Este evident că trebuie să ne intensificăm eforturile comune, în special prin posibile achiziții la nivel european, pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei", a declarat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe reporterilor după reuniunea ministerială.

"Dar este, de asemenea, clar că, în următoarele săptămâni, cea mai bună modalitate de a furniza muniție Ucrainei este de a împărți stocurile de muniție deja existente ale armatelor europene. Nu trebuie să așteptăm ca acestea să fie produse. Trebuie să folosim ceea ce a fost deja produs într-un stoc sau a fost deja contractat și va fi produs în zilele următoare", a adăugat el.

„Programul comun de achiziționare de arme ar putea fi similar cu achiziția în avans de vaccinuri COVID”

În weekend, la Conferința de securitate de la Munchen, Ursula von der Leyen a declarat că un program comun de achiziționare de arme ar putea fi similar cu achiziția în avans de vaccinuri COVID de către UE, unde Comisia Europeană a acționat în numele tuturor statelor membre pentru a asigura în mod colectiv vaccinurile pentru combaterea bolii.

Ideea achiziționării în comun a obuzelor de artilerie de 155 de milimetri - de care Kievul are mare nevoie - este o propunere înaintată inițial de Estonia.

Pentru Urmas Reinsalu, ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, nu este acceptabil să se facă Ucraina să aștepte atât de mult timp pentru aprovizionare.

"Costul ar fi de 4 miliarde de euro și, dacă ne uităm să comparăm cifrele de astăzi, aceasta este o situație în care la fel de multe obuze pe care Rusia le folosește zilnic, Uniunea Europeană le produce pe lună și în capacitățile actuale ale industriei militare. Putem ajunge la nevoile Ucrainei în aproximativ șase ani și acest lucru este pe deplin inacceptabil", a declarat Reinsalu jurnaliștilor la Bruxelles.

El a adăugat că statele membre ar trebui să își transfere stocurile către Kiev cât mai curând posibil.

"Aș îndemna toate țările care încă mai au cantități de obuze în posesia lor să ia în considerare imediat să le dea Ucrainei", a spus el.

Josep Borrell a mai spus că un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar trebui să fie adoptat înainte de sfârșitul acestei săptămâni, când Ucraina va marca un an de la invazia Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE