Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu are niciun restaurant cu stele Michelin. Chef Adrian Hădean: N-am putea spune că s-a preocupat foarte mult de autopromovare

România nu are niciun restaurant cu stele Michelin. Acest sistem de clasificare a apărut în Franța la începutul secolului al XX-lea. În timp, a devenit cea mai râvnită formă de recunoaștere din industria ospitalității.

Prezent la jurnalul ”Bună dimineața, România” de la Euronews România, chef Adrian Hădean a explicat că obținerea stelelor Michelin pentru restaurante are legătură și cu modul în care este promovată țara în străinătate.

chef Adrian Hădean: ”Pentru restaurantele din ghidul Michelin se înregistrează cu siguranță o creștere a businessului și o creștere a prețului pe care pot să îl primească pentru o farfurie.

Pentru o stea Michelin înseamnă că este un restaurant, o bucatarie bună în categoria din care face parte restaurantul. Pentru două stele Michelin bucătărie excelentă; merita sa faci un ocol ca să ajungi acolo.

Iar pentru trei stele Michelin, nu e bucătărie excelentă, ci excepțională”

Întrebat dacă pot fi considerate subiective criteriile pe baza cărora se acordă stelele Michelin, Hădean a afirmat că ”sunt criterii subiective pentru că până la urmă cei care evaluează aceste restaurante sunt oameni”.

chef Adrian Hădean: Există și în România restaurante care ar putea să fie în ghidul Michelin, dar nu sunt foarte multe. Trebuie să faci niște pagini pentru ghidul ăla și nu îți ajung restaurantele din România pentru prea multe pagini.

Poate nu apucă oamenii să ajungă pe la noi sau poate că au trecut și nu au înțeles de ce ar trebui să rămână. Nu e vorba doar de restaurante. E vorba de tot contextul în care se află o țară.â

N-am putea spune că România s-a preocupat foarte mult de autopromovare prin și în ospitalitate.”

Cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin se află în Europa

Potrivit unui nou studiu, unele dintre cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din întreaga lume se află în Europa. Cu toate că sunt cunoscute pentru prețurile prohibitive, există și opțiuni accesibile pe continent european.

De la lansarea sa în urmă cu 124 de ani în Franța, Ghidul Michelin a rămas cel mai prestigios sistem de clasificare a restaurantelor din lume. Începând cu 2024, acesta cuprinde peste 3.500 de restaurante din peste 40 de țări și teritorii din întreaga lume, potrivit Euronews.com.

Un nou studiu realizat de revista internațională de gastronomie Chef's Pencil arată că o vizită la unul dintre aceste restaurante speciale nu este ieftină. Prețul mediu este de 167 de euro, fără a include băuturile, taxele suplimentare sau bacșișurile.

Considerată ”patria” Ghidului Michelin, Europa este plină de astfel de restaurante exclusiviste, de la cele mai scumpe la cele relativ accesibile.

În funcție de calitatea mâncării și a experienței oferite, Ghidul Michelin acordă clasamente de la o stea la trei stele. În general, veți plăti mai mult în localurile cu două și trei stele, iar, în medie, diferența este de aproximativ 93 de euro în plus pentru fiecare stea Michelin

De exemplu, Danemarca este și cel mai scump loc din lume pentru a lua masa la un restaurant cu stele Michelin. Costă în medie 295 de euro pentru a experimenta un meniu de degustare premium în această țară nordică, iar în capitala Copenhaga costă 416 euro.

În pofida dimensiunilor sale relativ mici, țara găzduiește 32 de restaurante Michelin, inclusiv două care se mândresc cu cele trei stele Michelin.

Cu toate acestea, Copenhaga ar putea pierde în curând primul loc, odată cu apropiata închidere a restaurantului Noma. Considerat de mult timp cel mai bun restaurant din lume, acesta își va închide porțile la sfârșitul anului 2024 și, în schimb, va organiza pop-up-uri pe tot globul.

Islanda se află pe locul al doilea, prețul mediu al unui meniu de degustare Michelin fiind de 233 de euro. Urmează Suedia, Austria și Elveția, cu costuri de 206 euro, 203 euro și, respectiv, 201 euro.

Norvegia, Portugalia, Germania, Ungaria și Polonia se află, de asemenea, în top 10 cele mai scumpe locuri, dar toate aceste țări au un preț mediu al unui meniu Michelin de sub 200 de euro.

Unde sunt cele mai ieftine restaurante cu stele Michelin din Europa?

Deși Europa găzduiește multe dintre cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din lume, există și variante mult mai accesibile. De fapt, cinci dintre cele 10 cele mai ieftine opțiuni se află pe continent.

În Malta există cinci restaurante cu stele Michelin, iar, în medie, prețul pentru o masă este de 125 de euro de persoană.

Grecia este a doua cea mai ieftină opțiune din Europa, cu un cost mediu de 132 de euro pentru a lua masa la unul dintre cele 12 restaurante Michelin. În prezent, toate acestea se află în Atena, deoarece Ghidul Michelin nu și-a extins încă acoperirea în întreaga țară renumită pentru gastronomie.

Slovenia, Belgia și Turcia își câștigă, de asemenea, locurile pe lista de prețuri accesibile a lui Chef's Pencils, cu oferte cu stele Michelin disponibile pentru mai puțin de 140 de euro de persoană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE