Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cămara bunicilor, în ghidul Michelin. Oxana Crețu aduce aromele copilăriei din Basarabia în bucătăria franceză de top

Dacă v-ați întrebat vreodată cine sunt cei care acordă stele Michelin restaurantelor din întreaga lume, nu veți afla o listă de nume. Pentru că inspectorii Michelin sunt anonimi. Și, desigur, extrem de pretențioși. Zilele acestea, la București, am cunoscut-o pe Oxana Crețu, chef bucătar, născută în Basarabia și, de curând, remarcată de faimosul ghid al gastronomiei de top.

Originile, transpuse în bucătărie

Symfleurie sau, tradus în limba română, o Simflorie. Adică o simfonie a florilor. Unde mai exact?  În farfurie. Într-o manieră în care doar micile trucuri ale bucătăriei franceze reușesc să transforme un fel de mâncare… în artă. Lucru care s-a întâmplat la un eveniment la care florile au avut un rol…major.

Ruxandra Stoian, operator restaurant: ”Este o cină lirică, care combină muzică, flori, conceptul gastronomic floral, fine dining, vinurile au fost florale, inclusiv digestivul a fost în tematică cu flori de cireș proaspete.”

Alida Mocanu, jurnalist Euronews: ”Sorbet de roșii colorate cu flori de soc, cremă de creveți cu șofran și trandafir sau pommes dauphine cu țipar afumat. Toate au fost preparate de Chef bucătar Oxana Crețu. S-a născut în Cahul, Republica Moldova, iar acum este unul dintre cei mai apreciați chefi din gastronimia din Franța.”

Chef Oxana trăiește la Bordeaux, în Franța. De curând, a tras atenția inspectorilor Michelin, motiv pentru care aceasta a fost inclusă cu o recenzie extraordinară în faimosul Catalog. La București, a fost prezentă la un eveniment gastronomic, un omagiu adus bucătăriei sofisticate, a la francaise. Însă, tot ceea ce gătește Oxana amintește de aromele copilăriei din Basarabia. În fiecare rețetă, aceasta strecoară ceva din secretele mamei sau ale bunicii din Cahul.

Oxana Crețu, chef bucătar: ”Cred în originile noastre de bază. Faptul ăsta că am gătit de mici, că am fost înconjurați de bucătărie gătită, lucrată foarte mult, ne-au dezvoltat așa, gusturile, paleta. Îmi amintesc și acum, și le încadrez de fiecare dată gusturile afumate de la bunici, adevăratele legume, crescute în grădină, și tot felul de gusturi, poate și un pic mai stranii, de fermentare, de la murături, toate chestiile astea pe care le aplic acum.”

Fiecare ingredient este transformat într-o operă de artă

Oxana a absolvit studii de artă, în Franța. S-a îndreptat însă, de la desenul pe pânză, la cel din…farfurie. De altfel, unul dintre motivele pentru care Chef Oxana a atras atenția inspectorilor Michelin a fost chiar faptul că reușește să transforme fiecare ingredient într-o mică operă de artă.

Oxana Crețu, chef bucătar: ”Lăudată am fost pentru originalitatea nu este un cuvânt potrivit, ci pentru creativitate. Pentru ceea ce transmit, istoria pe care vreau s-o povestesc, via farfuriile, via bucatele pe care le pregătesc, la fel, pentru personalitate, pentru că Michelin este atentă la persoana care pregătește bucatele. (…) Eu înainte să gătesc, mai și desenez, (…) deci mai întâi compun pe foaie, vizual, și după aia, în farfurie. Pentru mine este important ca oamenii să poată consuma mai întâi cu ochii, cu vederea, pentru că percepția vizuală, chiar și mental,  este foarte importantă înainte să savurăm bucatele din farfurie.”

Inspectorii Michelin, cei care realizează rapoarte despre experiențele culinare și oferă stele, sunt întotdeauna anonimi. Din totalul restaurantelor cu stele Michelin, care sunt incluse în celebrul ghid, doar 6% sunt conduse de șefi bucătari femei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE