Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul destinațiilor pentru iubitorii de brânzeturi. Cele mai bune locuri din Europa pentru a-ți trăi visul

Europa este visul iubitorilor de brânzeturi. Vă puteți petrece cu ușurință zilele ciugulind pe tot continentul, de la Cheddar Gorge din Somerset, Anglia, până la uimitoarea vale Emmental a Elveției.

Multe dintre cele mai cunoscute soiuri din lume provin de aici. Dar dacă ai timp doar pentru o excursie specială, mai degrabă decât pentru un întreg tur de produse lactate, te putem acoperi.

De la piețe de brânzeturi pline de viață și muzee fascinante până la ateliere practice de fabricare a brânzeturilor, iată câteva dintre cele mai importante destinații pentru brânzeturi din Europa.

Roquefort, Franța

Nu este surprinzător faptul că această listă începe în Franța , iar orașul Roquefort-sur-Soulzon din sud este locul unde se produce una dintre cele mai faimoase brânzeturi albastre din lume. Fabricat din lapte de oaie și caracterizat prin venele sale albastru-verzui închis, puteți face turul pivnițelor unde sunt maturate roțile uriașe ale acestor brânzeturi înțepătoare și puteți vedea exact cum este făcută înainte de a gusta produsul finit.

Gruyères, Elveția

Acest oraș medieval este un amestec pitoresc de străzi pietruite și pajiști luxuriante, dar principala sa pretenție la faimă este că a fost casa brânzei Gruyère tare și cu nuci încă din secolul al XII-lea. Vizitați fabrica La Maison du Gruyère pentru a afla despre istoria acesteia și pentru a vedea cum este făcută, apoi faceți-vă săturați cu mâncăruri încărcate cu brânză la restaurantul hotelului.

Gouda, Olanda

Faimos pentru brânza cu numele său, Gouda face parte din Valea Brânzei din Olanda - o regiune plină de activități pentru iubitorii de brânzeturi. Există totul, de la muzee în care puteți descoperi cum este produsă și coaptă brânza, până la monumente legate de brânzeturi, evenimente legate de brânzeturi și chiar o fostă casă de cântărire a brânzei de explorat.

Nu ratați piețele de brânzeturi tradiționale pline de viață, pline de comercianți, unde puteți gusta o mulțime de mostre și puteți alege preferatele pentru a le duce acasă.

Emmental, Elveția

Idilica vale Emmental din Elveția este renumită pentru dealurile sale ondulate și priveliștile alpine, precum și pentru că este casa brânzei Emmental. Cunoscută în multe părți ale lumii pur și simplu ca brânză elvețiană, puteți vizita Emmental Show Dairy pentru a afla exact cum este făcută – și de ce are atât de multe găuri! Există, de asemenea, șansa de a încerca să vă faceți propria brânză sub îndrumarea unui profesionist, plus să vă răsfățați și cu o mică degustare.

Streefkerk, Țările de Jos

Pentru o experiență practică cu brânza, orașul olandez Streefkerk din afara Rotterdam ar trebui să fie cu siguranță pe itinerariul tău. Aici puteți vizita Booij Kaasmakers, o fermă administrată de o familie în care se fabrică brânză artizanală de peste 300 de ani. Nu numai că puteți face un tur și puteți gusta o selecție a creațiilor lor, dar vă puteți înscrie și la un atelier și puteți încerca să faceți singur niște brânză proaspătă. O șansă de a învăța de la experți!

Camembert, Franța

Camembert din regiunea Normandia din nordul Franței este o altă destinație de renume mondial pentru iubitorii de brânzeturi, datorită brânzei moi și cremoase căreia îi dă numele.

Aici, puteți explora peisajul rural frumos în care pasc vacile și puteți vizita Maison du Camembert pentru a vedea cum este fabricată această brânză populară - și vă bucurați de o degustare, desigur. Alternativ, vizitați Durand Cheesemonger – ultima fermă de lactate care face încă camembert folosind metode tradiționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE