Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Destinații turistice din Europa pentru turiștii atenți la bugetul de vacanță

În contextul în care criza costului traiului ne afectează pe fiecare dintre noi, mulți călători caută destinații în care banii să fie cheltuiți cumpătat.

Cercetătorii de la Post Office au chestionat 2.000 de turiști cu privire la 26 de destinații străine pe care le-au vizitat anterior, cerându-le să evalueze locurile de vacanță în funcție de rentabilitate.

 Ce loc de vacanță are cel mai bun raport calitate-preț

 92% dintre cei chestionați au spus că Spania este cea mai bună destinație turistică din lume, din punct de vedere economic. Britanicii iubesc Spania continentală, dar sunt aproape la fel de îndrăgostiți și de Insulele Canare, aflate sub guvernare spaniolă. 91% dintre cei care au răspuns la chestionar consideră că acest paradis insular oferă un raport bun calitate-preț.

Grecia s-a clasat pe locul trei din 26 de țări, cu un scor de 89%, urmată îndeaproape de Portugalia (88%), Turcia (88%) și Mexic (85%).

Chiar peste granița cu Spania, Franța a obținut un scor slab, ocupând locul 22 din 26 de destinații. Italia s-a descurcat ceva mai bine, ocupând locul 17.

Dubai a fost aproape de coada clasamentului, cu 44%, fiind devansat de scumpa Scandinavie (42%).

 Cât de mult veți cheltui?

 Sondajul Post Office a evaluat 36 de destinații și în funcție de costul mâncării, băuturii și al produselor de bază.

Cercetătorii au ales opt produse care erau "reprezentative pentru cumpărăturile pe care turiștii sunt susceptibili să le facă". Acest pachet a inclus o masă de seară cu trei feluri de mâncare pentru două persoane, o sticlă de bere, un pahar de vin, o cutie de Coca-Cola, o sticlă de apă plată, o ceașcă de cafea, cremă cu protecție solară și repelent de insecte.

În orașul-port Marmaris (Turcia) și Sunny Beach (Bulgaria), lista de cumpărături ar costa doar 30,5 euro.

În ciuda ratei ridicate de aprobare a Spaniei în rândul turiștilor, costurile se adună rapid. În Costa del Sol, aceleași opt articole costă 71 de euro. În Lanzarote, în Insulele Canare, acestea vor costa 84 de euro.

Toate acestea pălesc în comparație cu scumpul Reykjavik, capitala Islandei, unde cumpărăturile ar costa 186 de euro.

 De ce este importantă această cercetare

 Cercetătorii de la Post Office i-au îndemnat pe turiști să se documenteze înainte de a pleca în străinătate. "Va fi profitabil să investești timp în temele de vacanță, deoarece multe persoane nu au călătorit în străinătate în ultimii doi ani", a declarat Nick Boden, șeful Post Office Travel Money.

"Ei trebuie să fie conștienți de faptul că prețurile au crescut brusc în unele destinații și au scăzut semnificativ în altele. Vă sfătuim să faceți o listă scurtă de destinații și să comparați costurile înainte de a rezerva o călătorie", mai spune Nick Boden.

Prețurile au scăzut cu peste o treime în Marmaris, comparativ cu această perioadă a anului trecut, alimentate de prăbușirea lirei turcești. De asemenea, prețurile au scăzut cu 15 % față de anul trecut, în Grecia.

Comparativ cu prețurile de dinainte de COVID9, costurile s-au schimbat și mai dramatic.

„În comparație cu martie 2020, când a fost anunțat primul blocaj și au fost interzise călătoriile în majoritatea țărilor, cercetarea Post Office a constatat că prețurile sunt mai mici acum în două treimi din destinații - cu cea mai mare scădere de peste 50% în Costa Rica”, susțin cercetătorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE