Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Microplastice, descoperite în zăpada din Antarctica. Semnalul de alarmă tras de cercetători

Publicat de: Euronews

Microplastice au fost descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica, potrivit unui studiu, relatează dpa, potrivit Agerpres. Cel mai frecvent tip de plastic găsit în zăpadă este PET, folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.

Microplasticele sunt orice fragment de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri. Studenta Alex Aves, de la Universitatea din Canterbury a colectat mostre de zăpadă din 19 locuri de pe platforma de gheaţă Ross din Antarctica în 2019 şi a spus că a fost şocată să descopere microplastice în fiecare probă.

„Este incredibil de trist, însă găsirea de microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica evidenţiază gradul de poluare cu plastic chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii”, a spus studenta.

În cadrul cercetărilor publicate în revista ştiinţifică „The Cryosphere”, au fost descoperite în medie 29 de particule de microplastic pe litru de zăpadă topită. Densitatea microplasticelor a fost de aproape trei ori mai mare lângă bazele ştiinţifice de pe Insula Ross, Baza Scott şi Staţia McMurdo.

Dintre cele 13 tipuri diferite de plastic găsite în zăpadă, cel mai frecvent a fost PET (polietilen tereftalat), folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte. Este posibil ca microplasticele să fi parcurs mii de kilometri prin aer, însă este la fel de probabil ca prezenţa oamenilor în Antarctica să fi stabilit o „amprentă” de microplastic, afirmă cercetătorii.

Studiul a confirmat un lucru la care oamenii de ştiinţă se aşteptau

„Este cu adevărat imposibil ca orice organism să evite acum impactul activităţii umane, asemănător cu felul în care toate mediile şi organismele sunt afectate de schimbările climatice determinate de om”, a afirmat Olga Panto, cercetător principal la Institutul de Cercetare şi Ştiinţa Mediului.

Sunt necesari paşi importanţi pentru a reduce utilizarea şi gestionarea plasticelor, a mai spus Panto.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE