Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care un profesor din Germania a decis să înoate pe Dunăre: „700 de milioane de oameni își aruncă excrementele în apă”

Aproximativ patru tone de plastic ajung pe Dunăre în Marea Neagră în fiecare zi. Pentru a trage un semnal de alarmă asupra poluării, un profesor din Germania a decis să înoate pe Dunăre de la izvor, din Munții Pădurea Neagră, până la vărsarea în Marea Neagră. El este însoțit de o echipă de cercetători. Călătoria a început în aprilie, iar acum cu toții se află în Serbia.

Bărbatul a decis să parcurgă Dunărea înot. Se numește Andreas Fat și este un faimos profesor de înot. Scopul său este să parcurgă 2.700 km în două luni și să analizeze calitatea apei din Dunăre. Acum, echipa sa tranzitează Serbia, dar nu a vrut nicium să înoate în Dunăre pe lângă Belgrad.

Andreas Fat, profesor: „Noi stăm aici și 700 de milioane de oameni își aruncă excrementele în Dunăre. Nu este deloc plăcut să înoți la Belgrad.”

Dunărea este o provocare pentru el

Râurile sunt o oglindă a societății, spune acest profesor. Până acum, a înotat în Rin și în râul Tennessee, însă Dunărea, care poartă zilnic tone de plastic către Marea Neagră, este o provocare specială pentru el, și asta pentru că tot ce aruncăm în râuri se va întoarce în farfurie, spune el.

Andreas Fat, profesor: „Trebuie să ne facem griji, pentru că se deteriorează calitatea hranei. Tone de microplastice ajung în râu în fiecare zi și se transferă. Microplasticul de pe malul râului se duce în apă și se descompune.”

Fat și echipa sa prelevează probe de apă la fiecare 100 km și analizează calitatea acesteia. Până acum, au parcurs aproximativ 1.500 km, ceea ce reprezintă puțin mai mult de jumătate din călătoria planificată.

Andreas Fat, profesor: „Dacă te uiți la compoziția chimică a apei, vezi ce mănâncă oamenii, cum trăiesc, ce medicamente folosesc, cum tratează deșeurile și așa mai departe. În 10 țări găsim 10 rezultate diferite.”

Mai mulți activiști de mediu atrag atenția asupra problemei poluării

Ajunși în Serbia, germanii s-au oprit la Bački Monoštor, la Novi Sad și la Belgrad. În capitala Serbiei au fost întâmpinați la barul Revi de niște activiștii de mediu, adică cei care au protestat acum exact un an față de aruncarea deșeurilor din construcții pe malul Dunării. De atunci atrag atenția constant asupra problemei poluării.

Ana Dzakic, Asociația „Bela Caplja": „Chiar faptul că nimeni nu i-a primit pe acești oameni aici, în afară de noi, ne spune că avem o conștiință foarte scăzută, dar fiecare mică schimbare face diferența. Sper din tot sufletul ca atunci când vom vedea analiza de azi și când vom prezenta care este calitatea apei, cineva se va sesiza și vom face ceva pentru a o îmbunătăți.”

În fiecare dintre țările prin care trec, acești oameni stau de vorbă cu cetățenii și cu studenții pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la poluarea apei. Mai au de parcurs peste 1.000 km și în mai puțin de o lună vom vedea primele rezultate ale cercetărilor lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE