Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Personalitățile din România și din străinatate care au murit în anul 2022

În 2022 a murit monarhul cu cea mai lungă domnie a Marii Britanii, liderul sovietic care a dus la prăbușirea comunismului în Uniunea Sovietică, cel mai longeviv șef de guvern din Japonia și legendarul Pelé, supranumit și „Regele fotbalului".

De asemenea, au murit mulți actori, cântăreți și artiști, din România și din străinătate, care și-au lăsat amprenta în viețile oamenilor și în industriile în care au activat.

Personalități din România care au murit în 2022

Alexandru Lulescu (16 iunie, 90 de ani)

Alexandru Lulescu a fost  cel mai longeviv actor al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București. Timp de douăzeci de ani, a format împreună cu regretatul Nicu Constantin unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice, fiind deseori supranumiți „Regii umorului” sau „Cavalerii râsului”.

Ultima sa apariție pe scena Teatrului de Revistă a fost pe 26 octombrie 2021, când a fost omagiat pentru întreaga sa activitate.

Alexandru Arșinel (29 septembrie, 83 de ani)

Marele actor Alexandru Arșinel și-a dedicat marea parte a vieții teatrului. A format împreună cu marea actriţă Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă.

În stagiunea 2008-2009, spectacolul "Aplauze, aplauze" a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

Alexandru Arșinel a murit la Spitalul Universitar din București.

Mariana Nicolesco (14 octombrie, 73 de ani)

Marea soprană Mariana Nicolescu s-a stins din viață într-un spital din București.

Descrisă în cuvinte precum Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divina, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogăţit nemărginit cu prezenţa sa în această lume”, a transmis Opera Națională din Cluj-Napoca, odată cu anunțul veștii despre moartea sopranei.

Mariana Nicolesco a avut un vast repertoriu muzical, de la stilul Baroc la cel contemporan, cu o admiraţie specială pentru stilul Belcanto şi pentru compoziţiile lui Mozart şi Verdi. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte pe cele mai importante scene ale lumii.

Nosfe (16 octombrie, 37 de ani)

Rapperul Nosfe, pe numele său real Darius Vlad Crețan, era cunoscut pentru activitatea sa solo, dar şi pentru cea în cadrul trupei Şatra B.E.N.Z. Artistul s-a făcut cunoscut și datorită colaborărilor pe care le-a avut cu Ruby, pentru piesa „Condimente“, sau „Papi„, dar şi cu piesa „Turist“, alături de Ale Blake.

Artistul a murit acasă, la câteva ore după ce susținuse un concert.

Eugen Simion (18 octombrie, 89 de ani)

Eugen Simion a fost un critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for cultural român din 1998 până în aprilie 2006.

Despre Simion, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a transmis că „afost preşedintele Academiei în două mandate şi în acea perioadă a reformat, oarecum, instituţia, reuşind să restabilească demnitatea Academiei Române, obţinând pentru membrii săi acele drepturi care li se cuveneau. A acţionat în societate ca un om cu mare responsabilitate pentru instituţia pe care a condus-o”.

Personalități internaționale care au murit în 2022

Pelé (29 decembrie, 82 de ani)

Supranumit „Regele fotbalului”, legendarul Pelé a murit după o luptă îndelungată cu cancerul și după ce a fost o lună internat în spital, din cauza unei infecții respiratorii.

Fostul fotbalist brazilian lasă în urmă o moștenire impresionantă pentru fotbal. A marcat 1283 de goluri în 1363 de meciuri, record mondial al tuturor timpurilor. Este, de asemenea, singurul fotbalist care a cucerit trei titluri de campion mondial, cu Brazilia, în 958, 1962 și 1970.

A evoluat de 92 de ori în naţionala ţării sale, pentru care a înscris 77 de goluri.

După încheierea carierei de fotbalist (1977), a rămas o personalitate respectată şi idolatrizată de către microbiştii din întreaga lume.

Regina Elisabeta a II-a (8 septembrie, 96 de ani)

Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii și o stâncă de stabilitate pe parcursul unui secol plin de turbulențe s-a stins din viață după 70 de ani de domnie.

Moartea Reginei Elisabeta a fost, fără îndoială, cel mai mediatizat moment al anului. Milioane de oameni, din toate colțurile lumii, au urmărit pregătirile pentru înmormântarea Reginei. Mulți dintre ei s-au așezat la cozi lungi de câțiva kilometri pentru a-i aduce monarhului un ultim omagiu.

Regina Elisabeta a II-a a ajutat la modernizarea monarhiei de-a lungul deceniilor de schimbări sociale enorme, de căsătorii și nașteri regale și de scandaluri de familie. Pentru majoritatea britanicilor, ea a fost singurul monarh pe care l-au cunoscut vreodată.

A fost un etalon al eleganței. Pe parcursul îndelungatei sale domnii, suverana a purtat mai multe bijuterii emblematice, primite fie ca dar de nuntă, fie moștenite. De asemenea, se știe că Regina iubea culorile vii și alegea mereu ținute colorate, care se potriveau perfect cu mottoul care a ghidat-o în viață: „Trebuie să fii văzut, ca să fii crezut”.

Mihail Gorbaciov (30 august , 91 de ani)

Printre alți lideri mondiali care au murit în 2022 se numără fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, cel aplaudat de Occident și văzut ca un om al păcii, dar urât de mulți ruși și acuzat pentru decăderea geopolitică a Moscovei.

Eforturile sale de a revitaliza Uniunea Sovietică au dus la prăbușirea comunismului în această țară și la sfârșitul Războiului Rece. El a demisionat în cele din urmă după o tentativă de lovitură de stat, chiar în momentul în care republicile și-au declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Potrivit spitalului unde a fost îngrijit, Gorbaciov a murit în urma unei „lungi și grave maladii”. Vladimir Putin a lipsit la funerariile fără fast ale fostului lider sovietic.

Shinzo Abe (8 iulie, 67 de ani)

Shinzo Abe a fost împușcat mortal în timpul unui discurs de campanie înaintea alegerilor pentru Camera superioară a Parlamentului de la Tokyo.

Atacul a reprezentat un adevărat șoc pentru Japonia, care este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume și care are una dintre cele mai stricte legi privind controlul armelor. Bărbatul care l-a împușcat pe fostul premier a folosit o armă improvizată, construită din două țevi, bandă, lemn și componente electrice de tragere.

Shinzo Abe a fost în funcția de premier al Japoniei timp de două mandate, fiind cel mai longeviv șef de guvern al țării. Și-a dat demisia în 2020, pe motivul unor probleme de sănătate.

Madeleine Albright (23 martie, 84 de ani)

Madeleine Albright a fost prima femeie care a ocupat funcţia de secretar de stat în executivul SUA, între 1997 şi 2001.

Lider vizionar, promotoare a libertății și apărător neobosit al democrației și al drepturilor omului, aceasta a gestionat politica externă a SUA după Războiului Rece și a contribuit, printre altele, la extinderea NATO în statele post-sovietice. Albright a murit de cancer.

David Sassoli (11 ianuarie, 65 de ani)

David Sassoli a fost un jurnalist italian care a urcat în politică, apărându-i pe cei oprimați, până a ajuns președinte al Parlamentului Uniunii Europene.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a numit pe Sassoli un „european sincer și pasionat”.

Sassoli se lupta de luni de zile cu o stare de sănătate precară.

Sidney Poitier (6 ianuarie, 94 de ani)

Printre artiștii care au murit în acest an se numără actorul inovator Sidney Poitier, care a interpretat roluri cu atâta demnitate încât a contribuit la schimbarea modului în care oamenii de culoare sunt portretizați pe ecran.

Poitier a devenit primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul său din filmul „Lilies of the Field” din 1963.

Bob Saget (9 ianuarie, 65 de ani)

Un alt actor s-a stins la scurt timp după Sidney Poitier.

Bob Saget, actorul și comediantul cunoscut pentru rolul îndrăgitului Danny Tanner, un tată singur din serialul „Full House”, și pentru rolul de gazda glumeață a emisiunii „America's Funniest Home Videos”, a murit în timp ce se afla într-un turneu de stand-up, în Florida.

Meat Loaf (20 ianuarie , 74 de ani)

Marvin Lee Aday, cu numele de scenă Meat Loaf, a fost superstarul rock iubit de milioane de oameni pentru albumul „Bat Out of Hell” și pentru imnurile sale teatrale și întunecate precum „Paradise By the Dashboard Light”.

Nu au fost oferite detalii despre cauza morții sale, dar Aday a avut numeroase probleme de sănătate de-a lungul anilor.

Louie Anderson (21 ianuarie, 68 de ani)

Actorul care ne-a făcut copilăria mai frumoasă cu serialul de desene animate „Viața cu Louie” s-a stins din viață într-un spital din Las Vegas, din cauza unor complicații cauzate de cancer.

„Viața cu Louie” s-a bazat pe copilăria actorului într-o familie cu 11 copii din în St. Paul, Minnesota. Louie Anderson a fost vocea din spatele versiunii sale mai tinere, animate, și a fost recompensat cu două Emmy. A mai primit un premiu Emmy pentru rolul jucat în comedia-dramă „Baskets”.

Betty Davis (9 februarie, 77 de ani)

Betty Davis a fost cântăreață, model și compozitoare. Este cunoscută ca fiind cea care a inspirat fuziunea între jazz și sunete contemporane realizată de fostul ei soț, Miles Davis.

Denumită uneori „Madonna înainte de Madonna”, Davis a fost rara femeie care a realizat albume funk în anii 1970. Producătorul lui Davis, Greg Errico, fost toboșar la Sly and the Family Stone, avea să-i numească stilul „down and dirty funk”. Discurile ei s-au vândut modest la vremea respectivă, dar impactul lor a fost citat adesea în deceniile următoare.

Mimi Reinhard (8 aprilie, 107 ani)

Mimi Reinhard a fost secretara lui Oskar Schindler, cel care a salvat viețile a 1.200 de evrei în timpul Holocaustului.

Ea a fost cea care a dactilografiat lista evreilor pe care Oskar Schindler i-a salvat de la exterminare de către Germania nazistă. „Nu știam că lista era ceva atât de important”, i-a spus Mimi unui jurnalist evreu în 2008.

Vangelis (17 mai, 79 de ani)

Vangelis a fost compozitorul grec care a scris coloana sonoră de neuitat a filmului „Chariots of Fire”, premiat cu Oscar. El a mai creat muzica pentru zeci de alte filme, documentare și seriale TV.

Presa greacă a anunțat că Vangelis, născut Evangelos Odysseas Papathanassiou, a murit într-un spital francez marți seara târziu.

Ray Liotta (26 mai, 67 de ani)

Ray Liotta, actorul cu ochi albaștri, cunoscut pentru interpretarea mafiotului Henry Hill în „Goodfellas” și a jucătorului de baseball Shoeless Joe Jackson în „Field of Dreams” a murit în somn.

Agentul publicitar al lui Liotta, Jen Allen, a declarat că acesta se afla în Republica Dominicană, unde filma un nou film, și că nu s-a mai trezit dimineața. Logodnica sa a fost cea care l-a găsit pe actor.

Andy „Fletch” Fletcher (26 mai, 60 de ani)

Andy „Fletch” Fletcher, clăparul Depeche Mode, a fost în lumina reflectoarelor pentru mai bine de 40 de ani. O persoană apropiată trupei a declarat că Fletcher a murit din cauze naturale, la domiciliul său din Marea Britanie.

Fletcher a format trupa Depeche Mode împreună cu colegii săi Vince Clarke, Martin Gore și Dave Gahan, în Basildon, Anglia, în 1980.

Olivia Newton-John (8 august, 73 de ani)

Olivia Newton-John, vedeta din „Grease”, a murit după o lungă luptă cu cancerul. Cântăreața a primit diagnosticul crunt încă din anul 1992. A fost diagnosticată cu cancer de sân și a suferit o mastectomie parțială, însă boala a recidivat după 21 de ani.

Filmul care a consacrat-o a fost „Grease”, unde a jucat alături de John Travolta, în anul 1978. Olivia Newton-John avea la acel moment 29 de ani și a trebuit să fie convinsă să accepte rolul. Aceasta credea că e prea „bătrână” pentru a juca rolul unei liceene. De asemenea, rolul a fost modificat pentru a se adapta accentului ei australian.

Olivia Newton-John a fost nominalizată la Globul de Aur și a interpretat „Hopelessly Devoted to You” la Premiile Oscar din 1979. Coloana sonoră a filmului este în top 10 cel mai bine vândute din toate timpurile.

Jean-Luc Godard (13 septembrie, 91 de ani)

Cineastul Jean-Luc Godard, considerat părintele Noului Val din cinematografia franceză a recurs la sinucidere asistată.

Godard și-a pus amprenta în domeniu prin intermediul unei serii de filme din ce în ce mai politizate în anii 1960, înainte de a se bucura de o renaștere a carierei, în ultimii ani.

Louise Fletcher (23 septembrie, 88 de ani)

Louise Fletcher rămâne cunoscută pentru interpretarea fascinantă a crudei și calculatei asistente medicale Ratched în "Zbor deasupra unui cuib de cuci", interpretare care a stabilit un nou standard pentru personajele negative de pe ecran și i-a adus un premiu Oscar.

Fletcher a murit în somn, înconjurată de familie, în casa ei din Montdurausse, Franța.

Coolio (28 septembrie, 59 de ani)

Rapperul Coolio s-a numărat printre cele mai mari nume ale hip-hopului din anii 1990, cu hituri precum „Gangsta's Paradise” și „Fantastic Voyage”.

Îndrăgitul artist american se afla în vizită la un prieten. Pentru că întârzia să revină de la baie, prietenul s-a dus să verifice şi l-a găsit pe Coolio întins pe podea, inconştient. Nu este clară cauza morţii lui Coolio, dar managerul său a declarat că paramedicii cred că a fost vorba de un stop cardiac.

Sacheen Littlefeather (2 octombrie, 72 de ani)

Sacheen Littlefeather a fost actrița și activista care a refuzat în numele lui Marlon Brando Premiul Oscar în 1973 pentru „The Godfather”, într-un protest de neuitat față de modul în care Hollywoodul îi prezenta pe nativii americani.

La aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar, Sacheen Littlefeather a primit scuze din partea Academiei de Arte și Științe Cinematografice.

Nepoata lui Littlefeather, Calina Lawrence, a confirmat că aceasta a murit liniștită, înconjurată de cei dragi, în casa ei din Marin County, California. Cauza morții a fost cancerul la sân, a precizat familia.

Angela Lansbury (11 octombrie, 96 de ani)

Actrița Angela Lansbury a jucat în musicalurile de pe Broadway „Mame” și „Gypsy” și a rezolvat nenumărate crime în rolul scriitoarei de romane polițiste Jessica Fletcher în serialul de televiziune „Murder, She Wrote”.

Lansbury a murit la locuința sa din Los Angeles, potrivit unei declarații a celor trei copii ai săi. Ea a murit cu cinci zile înainte de a împlini 97 de ani.

Robbie Coltrane (14 octombrie, 72 de ani)

Robbie Coltrane, actorul îndrăgit de toți fanii seriei Harry Potter, după ce l-a jucat pe blândul Hagrid, a murit la un spital din Scoția. Acesta era bolnav de doi ani.

Autoarea J.K. Rowling, care cu zeci de ani în urmă a spus că Coltrane a fost prima ei alegere pentru a-l interpreta pe Hagrid, a scris pe Twitter că a fost „un talent incredibil, un unicat complet”.

Rolul său din serialul Cracker i-a adus trei premii consecutive BAFTA pentru cel mai bun actor.

Leslie Jordan (24 octombrie, 67 de ani)

Actorul câștigător al premiului Emmy, al cărui accent ironic sudist și versatilitate l-au făcut să se remarce în comedii, drame și în seriale de televiziune precum „Will & Grace” și „American Horror Story”, a murit în urma unui accident de mașină, la Hollywood. El se afla la volan când autoturismul s-a izbit de o clădire.

Videoclipurile sale l-au transformat într-un star al rețelelor de socializare în timpul pandemiei.

Takeoff (1 noiembrie, 28 de ani)

Rapperul Takeoff, al cărui nume real era Kirshnik Khari Bal, a fost omorât într-un schimb de focuri în timp ce se afla într-un club de bowling din Houston.

Takeoff a creat istorie alături de trioul Migos, în care el avea reputația de cel mai discret membru. Dar, în ciuda faptului că era mai rezervat, vorbea mult prin rimele sale. El a sperat să câștige mai mult respect pentru abilitățile sale lirice prin intermediul albumului „Only Built for Infinity Links”, lansat cu o lună înainte să moară.

Ibrahim Munir (4 noiembrie, 85 de ani)

Ibrahim Munir a fost lider interimar al Frăției Musulmane din Egipt. Potrivit unui comunicat al Frăției Musulmane, Munir a murit la Londra, unde a trăit în exil în ultimii 40 de ani.

El a petrecut o mare parte din anii 1950 și 1960 în spatele gratiilor în Egipt, în timpul guvernării regretatului președinte Gamal Abdel Nasser.

Aaron Carter (5 noiembrie, 34 de ani)

Aaron Carter, fratele lui Nick de la Backstreet Boys, a început să cânte de mic și a avut albume de succes din adolescență. El a cântat în deschiderea lui Britney Spears, precum și în trupa de băieți a fratelui său, și a înregistrat mai multe hituri, printre care „Aaron's Party (Come Get It)” și „I Want Candy”.

Aaron Carter a fost găsit mort în locuința sa din sudul Californiei.

Irene Cara (25 noiembrie, 63 de ani)

Cântăreața și actrița americană, Irene Cara, cunoscută mai ales pentru piesa din filmul „Fame” din 1990 s-a stins din viață în locuința sa din Florida.

De-a lungul carierei sale a câștigat un Oscar, Globul de Aur și de două ori premiul Grammy.

Christine McVie (30 noiembrie, 79 de ani)

Christine McVie a fost vocalistă, compozitoare și a cântat la clape în trupa Fleetwood Mac

Moartea ei a fost anunțată pe conturile de socializare ale trupei. Nu a fost furnizată imediat cauza decesului sau alte detalii, dar o declarație a familiei a spus că „a murit liniștită la spital în această dimineață”, cu familia în jurul ei, după o „scurtă boală”.

Kirstie Alley (5 decembrie, 71 de ani)

Kirstie Alley a fost de două ori câștigătoare a premiului Emmy, iar rolurile sale în „Cheers” și în filmele „Look Who's Talking” au făcut-o una dintre cele mai mari vedete ale comediei americane la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

Alley a murit din cauza unui cancer care a fost descoperit recent, au anunțat copiii ei.

Siniša Mihajlović (16 decembrie, 53 de ani)

Fostul mare fotbalist sârb Siniša Mihajlović a murit după o lungă luptă cu leucemia. Familia lui Mihajlović a anunțat că acesta a murit într-un spital din Roma.

Mihajlović a antrenat cel mai recent Bologna timp de trei ani și jumătate. A devenit un favorit al fanilor și jucătorilor deopotrivă pentru dorința sa de a rămâne la locul de muncă chiar și după ce a fost diagnosticat cu leucemie în 2019.

Maxi Jazz (24 decembrie, 65 de ani)

Maxi Jazz, solistul trupei britanice Faithless, a murit în Ajunul Crăciunului la vârsta de 65 de ani.

„A fost un om care ne-a schimbat viețile în atât de multe feluri. El a dat sensul și mesajul potrivit muzicii noastre. A fost o ființă umană minunată, cu timp pentru toată lumea și cu o înțelepciune care era atât profundă, cât și accesibilă. A fost o onoare și, bineînțeles, o adevărată plăcere să lucrez cu el”, au scris colegii de trupă al lui Maxi Jazz.

Vivienne Westwood (29 decembrie, 82 de ani)

Designer de pionierat, Vivienne Westwood şi-a făcut un nume pe scena modei în anii 1970, cu modele androgine, tricouri cu sloganuri şi o atitudinea ireverenţioasă faţă de elitele conducătoare, potrivit PA Media/dpa.

Designer de modă şi femeie de afaceri, a fost în mare măsură responsabilă pentru aducerea modei punk şi a noului val în mainstream.

Westwood a ajuns să fie cunoscută după ce a început să creeze haine pentru magazinul pe care ea şi Malcolm McLaren l-au deschis pe King's Road şi care a devenit cunoscut sub numele de SEX. Abilitatea lor de a sintetiza îmbrăcămintea şi muzica a modelat scena punk din Marea Britanie din anii 1970, care a fost dominată de trupa lui McLaren, Sex Pistols.

Vivienne Westwood a văzut punk-ul ca pe o modalitate de „a vedea dacă cineva ar putea pune beţe în sistem”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE