Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asasinarea lui Shinzo Abe | Japonia, țara unde violențele armate sunt aproape inexistente. Cât de strictă este legislația

În Japonia, cazurile de violență armată sunt aproape inexistente. Japonezii datorează legile extrem de stricte privind armele de foc Statelor Unite ale Americii.

Pe măsură ce dezbaterea privind controlul armelor de foc din SUA s-a intensificat, americanii au căutat modele legislative peste hotare despre cum să prevină atacurile armate. Dacă în SUA, în 2019, au avut loc peste 4 omucideri cu arme de foc la 100.000 de persoane, în Japonia s-au înregistrat aproape zero, notează CBS.

Cum se obține o armă în Japonia?

Dobândirea permisului de port-armă în Japonia implică un proces etapizat. Există o procedură inițială de pregătire obligatorie, urmată de un examen scris și un test în care persoana interesată trebuie să tragă cu arma într-un poligon, și să aibă o precizie de cel puțin 95%. Ulterior, urmează o etapă de evaluare a sănătății fizice și psihice, după care autoritățile contactează familia persoanei interesate și cercul de prieteni, pentru a se asigura că cel care va primi permisul nu are tendințe violente.

Cei care primesc permis de port-armă pot cumpăra doar puști de vânătoare și puști cu aer comprimat – nu și arme de mână –, și la fiecare trei ani trebuie să susțină din nou cursul și examenul inițial.

Raphael, un cetățean japonez, a declarat pentru CBS News că a avut nevoie de un an pentru a obține permisul, timp în care poliția i-a intervievat chiar și soția.

Există controale extrem de stricte în privința muniției cu care sunt încărcate armele. Atunci când un proprietar de armă rămâne fără cartușe, are nevoie de o autorizație a poliției pentru a cumpăra mai multe.

Ce prevede legea pentru polițiști?

Polițiștii japonezi au pistoale, însă sunt singurii care le pot deține prin prisma funcției și rareori le poartă la vedere. În timpul liber, aceștia nu au voie să poarte armele de foc. În mod obișnuit, pentru a se apăra sau a opri un atac, ei folosesc o combinație de arte marțiale cu instrumente de lovire. În general, atunci când atacurile japonezilor se soldează cu morți, acestea implică înjunghieri fatale.

În iulie 2016, un atacator a ucis 19 persoane într-un centru de asistență socială. În Japonia, rareori se înregistrează atât de multe decese cauzate de arme de foc într-un an întreg.

Când SUA au ocupat Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial, au dezarmat țara, iar pacifismul a devenit una dintre filosofiile dominante ale statului, arată Business Insider. Americanii au modelat legislația care a luat dreptul civililor japonezi de a deține o armă cu ușurință.

Poliția a început să poarte arme de foc abia după ce trupele americane le-au impus, în 1946, din motive de securitate. De asemenea, legislația japoneză prevede că "nicio persoană nu poate deține o armă sau arme de foc sau o sabie, sau săbii".

Până în prezent, acest lucru însemna că a fi rănit sau ucis de o armă în Japonia este o șansă extrem de mică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE