Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Fostul premier nipon Shinzo Abe a murit, după ce a fost împușcat

Publicat de: Sabina Coman

UPDATE 12:00:  Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a murit, transmite postul public nipon NHK, care citează surse din rândul Liberalilor Democrați.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost dus la spital după ce s-a prăbuşit în cursul unui eveniment electoral în oraşul Nara (vest), vineri, şi este inconştient, au raportat media locale, citate de Agerpres.

Politicianul a fost dus de urgență la spital și se află în stare gravă.

Martorii spun că au auzit împușcături în timp ce Abe ținea un discurs de campanie, înaintea alegerilor de duminică pentru camera superioară a parlamentului de la Tokyo.

Televiziunea publică a difuzat imagini din care se vede cum Abe se prăbușește în stradă, fiind înconjurat de mai mulți agenți de securitate. Fostul premeier se ținea de piept și avea cămașa pătată de sânge.

Mai multe media, printre care agenţia de presă Kyodo, au transmis că fostul premier a fost atacat. Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă.

Polițiștii au identificat și reținut atacatorul.

NHK spune că un suspect, pe numele Tetsuya Yamagami, rezident în Nara în vârstă de 40 de ani, a fost arestat, dar nu a oferit alte detalii.

Atacul este un advărat șoc pentru Japonia, care este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume și care are una dintre cele mai stricte legi privind controlul armelor.

Premierul nipon Fumio Kishida: Shinzo Abe, în ''stare foarte gravă'', după ce a fost împuşcat

Premierul nipon Fumio Kishida a declarat vineri că Shinzo Abe, predecesorul său în acest post, se află ''în stare foarte gravă'' după ce a fost împuşcat în timp ce susţinea un discurs la un eveniment electoral la Nara (vest), transmite Agerpres.

„Este un act barbar în plină campanie electorală, care este fundamentul democraţiei, iar aceasta este absolut impardonabil”, a afirmat Kishida, care a spus că se roagă pentru supravieţuirea lui Abe, fostul său mentor politic şi în mandatul căruia a deţinut portofoliul de ministru al afacerilor externe, din 2012 şi până în 2017.

Potrivit dpa, Kishida a condamnat atacul ''în cei mai duri termeni'' şi şi-a întrerupt campania electorală în prefectura Yamagata (nord), întorcându-se cu elicopterul la reşedinţa sa oficială din Tokyo.

Liderii politici, mesaje de susținere pentru fostul premier japonez

Mai mulți lideri politici au tranmis pe rețelele de socializare mesaje de susținere în care au condamnat atacul asupra fostului premier japonez Shinzo Abe.

Președintele României, Klaus Iohannis, a trasnmis pe Twitter un mesaj de susținere pentru familia fostului premier japonez: „Condamn ferm împușcarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe. În aceste momente foarte grele, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, familia lui și poporul japonez!”

Și șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a tramsis gândurile sale politicianului japonez.

Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat că Abe a fost un „lider remarcabil al Japoniei și un aliat neclintit al SUA”, adăugând că SUA „se roagă” pentru bunăstarea lui.

„Vești șocante din Japonia că fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat”, a declarat premierul australian Anthony Albanese pe Twitter . „Gândurile noastre sunt la familia lui și la poporul japonez în acest moment.”

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei

Shinzo Abe a fost în funcția de premier al Japoniei timp de două mandate, fiind cel mai longeviv șef de guvern al țării, înainte de a-și da demisia în 2020, invocând probleme de sănătate.

Dar el a rămas o figură importantă a partidului de guvernământ, Partidul Liberal Democrat (LDP), controlând una dintre cele mai mari facţiuni ale sala.

Abe a fost succedat de aliatul său apropiat Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

Shinzo Abe a vizitat țara noastră în 2018 și a fost subiectul unui incident jenant pentru diplomația din România. La acel moment, criza politică de la București cauzată de demisia premierului Mihai Tudose a dus la anularea ceremoniei oficiale de primire. Shinzo Abe și-a contramandat și vizita istorică la Palatul Victoria, iar discuțiile au fost purtate doar la nivel de vicepremieri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE