Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasada Japoniei: Japonia oferă un sprijin esențial persoanelor strămutate din Ucraina, împreună cu România și UNHCR

Japonia oferă un sprijin esenţial pentru persoanele strămutate din cauza invaziei din Ucraina, asigurând transportul aerian pentru a aduce articolele de primă necesitate ale UNHCR în România şi în Polonia, de unde vor fi transportate mai departe în Ucraina, se arată într-un comunicat al ambasadei Japoniei în ţara noastră.

Potrivit comunicatului, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, salută transportul aerian asigurat de Guvernul Japoniei, care furnizează un sprijin esențial persoanelor forțate să își părăsească locuințele. Guvernul Japoniei este un partener pe termen lung al UNHCR.

De la începutul invaziei, guvernele, sectorul privat, municipalitățile, comunitățile și oamenii din întreaga lume s-au mobilizat pentru a reacționa la această criză. Guvernul Japoniei a răspuns apelului de asistență al UNHCR, asigurând transportul aerian pentru a aduce articolele de primă necesitate ale UNHCR în România și în Polonia, de unde vor fi transportate mai departe în Ucraina.

„Pe măsură ce nevoia de ajutor umanitar continuă să crească, acest sprijin extrem de important din partea guvernului Japoniei va permite UNHCR să ofere persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei produse de bază, inclusiv pături, seturi de bucătărie, folii de plastic și lămpi solare. Guvernul României facilitează tranzitul prin țară al asistenței importante pentru cei afectați de această tragedie,” se arată în comunicat.

Susținerea Ucrainei rămâne o prioritate

"Acest sprijin din partea Guvernului Japoniei permite UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, să ajungă la cei mai vulnerabili din interiorul Ucrainei. Pe măsură ce invazia continuă, susținerea din partea partenerilor precum Guvernul României și Guvernul Japoniei rămâne esențială pentru ca sprjinul UNHCR să ajungă la cei afectați", a declarat Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România. 

"În plus față de asistența umanitară de urgență de 200 de milioane de dolari deja anunțată de Guvernul Japoniei în Ucraina și în țările vecine, suntem foarte încântați să putem coopera cu România și cu UNHCR și în acest mod. Această operațiune comună simbolizează colaborarea dintre Japonia, România și UNHCR. România confirmă proverbul: "Prietenul la nevoie se cunoaște", a declarat Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România.

Transportul aerian face parte din seria celor oferite de Guvernul Japoniei către România și Polonia. Acest sprijin vine în completarea unei contribuții vitale și foarte apreciate de 40,1 milioane dolari americani și a altor articole de primă necesitate oferite de poporul japonez pentru Ucraina și țările vecine care au oferit cu generozitate adăpost ucrainenilor care fug de conflict.

Cea mai mare criză de strămutare din lume în prezent

Până la data de 13 mai, România a primit peste 900.000 de refugiați din Ucraina, iar aproximativ 90.000 au ales să rămână în țară.

În mai puțin de 12 săptămâni, invazia a forțat o treime din populația Ucrainei să își părăsească locuințele. Aproximativ 8 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei și se estimează că aproximativ 13 milioane de persoane sunt blocate în zonele afectate sau nu pot pleca.

În interiorul Ucrainei, multe persoane blocate nu au acces la nevoile de bază, inclusiv alimente, apă și medicamente. Furnizarea de ajutoare vitale rămâne o problemă, în lipsa unui acces umanitar sigur. UNHCR și partenerii continuă să depună eforturi pentru a ajunge în zonele dificile cu asistență esențială în cadrul convoaielor interinstituționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE