Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Academia care decernează premiile Oscar îi cere scuze actriței amerindiene Sacheen Littlefeather: „Au trecut doar 50 de ani”

Publicat de: Oana Stoica

La aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar pentru că a refuzat să primească premiul în numele lui Marlon Brando, în semn de protest față de modul în care industria cinematografică tratează nativii americani, Sacheen Littlefeather a primit scuze din partea Academiei de Arte și Științe Cinematografice.

Sacheen Littlefeather, care este Apache și Yaqui, a fost huiduită de unii membri ai audienței la Premiile Academiei din 1973, în timp ce explica, în declarația sa puternică, de ce Marlon Brando nu a putut accepta Oscarul pentru cel mai bun actor pentru filmul The Godfather.

Littlefeather a devenit prima femeie amerindiană care a urcat vreodată pe scenă la Premiile Academiei și a fost amenințată cu arestarea și agresiunea fizică, potrivit Euronews.

Sacheen Littlefeather refuză Oscarul lui Marlon Brando

Două instrucțiuni i-au fost date în seara respectivă: Brando i-a cerut să nu atingă statueta Oscar, iar producătorul premiilor Oscar, Howard Koch, i-a spus să nu depășească 60 de secunde pentru discursul ei, altfel va fi arestată de securitate.

John Wayne, care se afla în culise în acel moment, ar fi fost furios. Mai mulți martori au descris cum a fost nevoie să fie imobilizat.

Consecințele unui discurs istoric

În anii care au trecut de atunci, Littlefeather a spus că a fost batjocorită, discriminată și atacată personal pentru scurta ei apariție la Premiile Oscar.

„Abuzul pe care l-ați îndurat din cauza acestei declarații a fost nejustificat. (...) Pentru prea mult timp, curajul de care ați dat dovadă a fost nerecunoscut. Pentru aceasta, vă oferim atât cele mai profunde scuze, cât și admirația noastră sinceră”, se arată în scrisoarea de scuze a președintelui de atunci al Academiei, David Rubin.

Academia a publicat scrisoarea în timp ce a anunțat că Littlefeather, acum în vârstă de 75 de ani, a fost invitat să vorbească la muzeul său de film din Los Angeles, pe 17 septembrie. Viitorul eveniment este descris ca fiind un „program foarte special de conversație, reflecție, vindecare și celebrare”.

Muzeul, care a fost deschis în septembrie anul trecut, s-a angajat să confrunte „istoria problematică” a premiilor Oscar, inclusiv rasismul. Un exponat abordează deja hărțuirea lui Littlefeather.

Sacheen Littlefeather: Au trecut doar 50 de ani

„În ceea ce privește scuzele Academiei față de mine, noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători - au trecut doar 50 de ani. (...) Trebuie să ne păstrăm simțul umorului în legătură cu acest lucru în orice moment. Este metoda noastră de supraviețuire”, a declarat Littlefeather într-un comunicat.

Littlefeather a descris evenimentul care urmează să aibă loc ca fiind „un vis devenit realitate”.

„Este profund încurajator să văd cât de mult s-a schimbat de când nu am acceptat premiul Oscar în urmă cu 50 de ani. Sunt atât de mândră de fiecare persoană care va apărea pe scenă”, a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE